null Beeld

Vraag het dokter Google: de 7 meest gestelde gezondheidsvragen

Een plekje, een vlekje, een pijntje; als het om ons lichaam gaat, is Google onze grootste vriend. Maar dit keer geeft huisarts Bart Timmers (57), bekend van het tv-programma Dokters vs internet, zélf antwoord op de tien meeste gestelde gezondheidsvragen op Google.

1. Welke factor zonnebrand kun je het best gebruiken?

“Ik raad iedereen minimaal factor dertig aan. Deze factor betekent dat je dertig keer langer in de zon kunt blijven. Wees niet zuinig, maar smeer behoorlijk dik. Herhaal je insmeerbeurt om de twee uur, met name als je hebt gezwommen. Volgens KWF Kanker-bestrijding heb je telkens minimaal zeven theelepels zonnebrandcrème nodig. Kinderen verbranden sneller en bovendien gaan ze vaak het water in en uit; bij hen zou ik altijd smeren met (waterproof) factor 50. Ook mensen met een gevoelige huid – bleek en met sproeten – kunnen het best kiezen voor factor 40 of 50. Voor mensen met huidkankerplekjes of huidproblemen bestaan er sunblockers.”

2. Wanneer is een koortslip besmettelijk?

“Een koortslip is besmettelijk vanaf het moment dat je je lip voelt branden, jeuken of tintelen tot en met de fase dat de blaasjes op of rond je lip zijn ingedroogd. Een koortslip - ook wel herpes labialis - is een virus in de huid dat zich verspreidt via een kus, knuffel of via de handen. Ook gedeelde lippenbalsem, een tandenborstel, beker of bestek kunnen de boosdoeners zijn. Een koortslip begint dikwijls met een rood plekje, met blaasjes vol vocht. De koortsuitslag verdwijnt vanzelf: na een paar dagen gaan de blaasjes over in korstjes en dan is de besmettelijkheid weg.”

3. Wat zijn spataderen?

“Spataderen zijn aders die zijn verwijd. Onze aders zijn bloedvaten die het bloed naar het hart voeren, maar die aders kunnen een zwakke wand hebben zodat ze gaan lubberen. De naam spataders komt voort uit het feit dat ze bij hard stoten uit elkaar kunnen spatten, maar gelukkig komt dat bijna nooit voor. Vaak zijn spataders een kwestie van aanleg, maar ook mensen die veel staan, niet genoeg bewegen of met overgewicht kampen, kunnen er last van krijgen. Vrouwen hebben er vaker last van, meestal na meerdere zwangerschappen. Spataders kunnen diverse klachten geven, van zware, vermoeide benen tot jeuk, eczeem of ontstekingen. Zo veel mogelijk blijven bewegen is mijn advies.”

4. Hoe ontstaat diabetes?

“Om te beginnen bestaan er twee vormen van diabetes. Type 1 (diabetes mellitus, suikerziekte) zit in je genen, waardoor je meestal al op jonge leeftijd – in de eerste tien levensjaren – te weinig insuline in je alvleesklier aanmaakt. De cellen nemen geen glucose (suiker) op uit het bloed en een behandeling met insuline is dus noodzakelijk. Type 2 noemen we ouderdomssuiker. Dat is een combinatie van aanleg en te zwaar worden. Die laatste aandoening ontstaat meestal boven het veertigste levensjaar. Je maakt dan minder insuline aan en de cellen zijn ook nog eens minder gevoelig, waardoor ze minder glucose opnemen. Onze westerse levensstijl met veel calorierijk voedsel maakt dat we te zwaar worden. Meer bewegen en afvallen voorkomt bij dit type diabetes soms medicijngebruik. Bij zwangerschapsdiabetes hebben vrouwen tijdelijk te veel suiker in hun bloed. Na de bevalling is deze vorm van diabetes doorgaans direct over.”

5. Wat is MS?

“Multiple sclerose (MS) is een vrij heftige neurologische ziekte van het centrale zenuwstelsel - hersenen en ruggenmerg - waarbij sommige zenuwen uitvallen. Door ontstekingen in de hersenen wordt het zenuwweefsel aangetast. De oorzaak van MS is nog onbekend, maar wat we wél weten, is dat de ziekte progressief is en dat de klachten vaak naar zijn en sterk wisselen. Patiënten kunnen last krijgen van gevoelsstoornissen; tintelingen en prikkelingen in verschillende delen van hun lichaam. Ook kunnen ze zich vermoeid of duizelig voelen, ze kunnen spierkrampen hebben en problemen met praten en plassen. Oogproblemen, vaak aan één oog, komen ook voor. Die wisselende klachten maken het stellen van een diagnose erg moeilijk. Ik meen dat de gemiddelde huisarts één keer in de vijf á tien jaar de diagnose stelt, maar toevallig heb ik dit eens vier keer in één jaar moeten doen.”

6. Hoe 
ontstaan 
wratten?

“Wratten worden veroorzaakt door een huidvirus en dat virus zorgt voor een verhoorning van de huid. Je ziet een soort bloemkoolachtige, harde knobbeltjes dikker worden. Meestal op je handen en voeten, maar wratten kunnen ook op andere lichaamsdelen voorkomen. Soms heb je wat meer wratten vlak bij elkaar. Eigenlijk zijn het heel onschuldige dingen, hoewel ze wel erg hinderlijk kunnen zijn. Onder je voet bijvoorbeeld, want dan loop je de wrat er als het ware in. Laatst had ik in de praktijk een klusser met een wrat op zijn knie. Gelukkig verdwijnen de meeste wratten na verloop van tijd. Gebruik liever geen spuitbusjes van de drogist, want die bevriezen de wrat niet diep genoeg. Middeltjes met salicyl kunnen wel helpen. De hardnekkige exemplaren kan iedere huisarts, net als onkruid, ‘met wortel en tak’ voor je verwijderen, meestal door ze te bevriezen met stikstof.”

7. Wat werkt laxerend?

“Als je last hebt van harde, droge ontlasting en buikkrampen kun je die verstopping, ofwel obstipatie, vrij goed verhelpen door veel vezels te eten, minimaal 30 gram per dag. Vezels zitten vooral in groenten, fruit, volkorenproducten en peulvruchten. Vezels trekken vocht aan, maar als je niet genoeg drinkt, vormen die vezels al snel een klont in je darmen. Drinken is dus onontbeerlijk; door veel te drinken maak je je ontlasting smeuïg. Drink minstens anderhalve tot twee liter water, thee of fruitsap per dag. Daarnaast doe je er goed aan veel te wandelen, te fietsen of te zwemmen. Ook je darmen komen dan in beweging en daardoor komt de ontlasting gemakkelijker op gang.”

Tekst | Nadine Ancher

Beeld | iStock

Dit is afkomstig uit Margriet 2018-33. Bestel deze editie na via magazine.nl.

null Beeld

Ook leuk om te lezen

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden