null Beeld

Voorlente nu al begonnen door warme temperaturen

Door de zachte winter ligt de natuur een maand voor op schema. Hierdoor zullen de meeste sneeuwklokjes deze maand al in de bloei staan, in plaats van eind februari. Helaas kunnen ook mensen met hooikoorts nu al de nodige klachten verwachten.

Met een gemiddelde temperatuur van 6,1 graden was december een zeer zachte maand. Hierdoor zaten sommige mensen al tijdens de kerstdagen te snotteren vanwege elzenpollen in de lucht. Ook in januari lag de gemiddelde temperatuur de eerste tien dagen bijna drie graden boven normaal. Het gevolg is dat de voorlente zich nu aandient met bloeiende hazelaars, sneeuwklokjes en elzen. Zo zullen de meeste sneeuwklokjes naar verwachting al op 26 januari in bloei staan, meldt De Natuurkalender. Normaal is de sneeuwklokjespiek pas rond 22 februari.

Tweede lichting elzenpollen ('katjes') in de lucht

De komende week zijn opnieuw de mensen die gevoelig zijn voor elzenpollen de pineut. Dan komt er namelijk een tweede lichting elzenpollen in de lucht, aldus De Natuurkalender. Door de aanhoudende hoge temperaturen ontwikkelen de katjes van de witte en zwarte els zich in rap tempo. Naar verwachting zullen de elzenpollen tot half maart in de lucht hangen.

data-swiftype-index="false">

class="block block-groen block-primary">

Pas eind januari vorst verwacht

Voorlopig ziet het er niet best uit voor mensen met een elzenallergie, de eerste vorst wordt pas aan het einde van januari verwacht. Gelukkig zal het de komende weken wel wat gaan regenen, wat voor enige verlichting kan zorgen; door de regen spoelen de pollen weer uit de lucht. Overigens kan ook de hazelaar deze maand voor hooikoortsklachten zorgen, al zullen hier veel minder pollen van in de lucht rondzweven dan van de els.

Biologen van Wageningen University roepen mensen op om de eerste bloeiende sneeuwklokjes, hazelaar, gele kornoelje en speenkruid door te geven via Natuurkalender.nl. Zo kunnen zij meehelpen met het onderzoek naar het effect van klimaatverandering op de natuur.

Bron | De Natuurkalender

Foto | iStock

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden