Gezondheid

De 5 meest voorkomende redenen voor pijn op de borst

de-5-meest-voorkomende-redenen-voor-pijn-op-de-borst.jpg

Bij pijn op de borst denken we al gauw aan ons hart. Maar het kan ook door je slokdarm, je spieren of stress of angst worden veroorzaakt. We vertellen je de meest voorkomende redenen voor pijn op de borst, en aan deze waarschuwingssignalen merk je dat er wél iets met je hart aan de hand is.

Omdat pijn op de borst zo veel oorzaken kan hebben, is het lastig om zelf te bepalen wat er precies speelt. Ga daarom altijd naar de huisarts om te laten vaststellen wat er aan de hand is.

Oorzaak 1: je spieren en ribben

Klacht: een scherpe of stekende pijn tussen je ribben
Deze pijnklacht ontstaat als het kraakbeen en de spieren die je ribben met je borstbeen verbinden geïrriteerd zijn. De verschijnselen passen bij het syndroom van Tietze; een zeldzame maar onschuldige aandoening waarbij een van de kraakbeenverbindingen tussen het borstbeen en de ribben pijnlijk aanvoelt. Meestal gaat dit na een paar maanden vanzelf over.

Klacht: het doet pijn als je op één plek op je borst drukt, een bepaalde beweging maakt of hoest
Over het algemeen komt dit doordat de spieren tussen de ribben overbelast zijn. Bijvoorbeeld omdat je al dagen achter elkaar moet hoesten, of nadat je in een ongewone houding hebt geklust of schoongemaakt.

Oorzaak 2: je maag en slokdarm

Klacht: een brandende pijn achter je borstbeen, soms met uitstraling naar de rug
Mogelijk is er maagzuur in je slokdarm terechtgekomen (brandend maagzuur). De pijn begint een paar uur na de maaltijd en voel je vooral als je ligt of vooroverbuigt. Na het eten van een boterham of het drinken van een glas melk gaat het vaak even iets beter. Ook maagtabletten die het zuur neutraliseren kunnen tijdelijk verlichting geven. Als het maagzuur weer in de slokdarm terugloopt, kan dit voor slokdarmkrampen zorgen. Zuurremmende medicijnen kunnen helpen. Ook extra kussens, zodat je hoofd en bovenlichaam iets hoger liggen, zijn vaak een goede remedie.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Oorzaak 3: stress en ademhaling

Klacht: een benauwd, beklemmend gevoel op de borst
Spanning, stress of angst kan een beklemmend gevoel op de borst geven. Onschuldig, maar erg vervelend, vooral als je er een beetje van in paniek raakt. Neem bij aanhoudende spanningsklachten contact op met de huisarts, of volg eens een therapieprogramma op internet. Dit is vaak gratis.

Oorzaak 4: toch je hart

Klacht: een drukkend, beklemmend gevoel of pijn op de borst dat verdwijnt na rust
De kans is groot dat je hart even een zuurstoftekort heeft. Dit is vaak niet zo ernstig als het klinkt. Het kan al gebeuren als je zwaar getafeld hebt, of vanuit een warme kamer de kou in stapt. Ook lichamelijke inspanning, stress of emoties kunnen pijn op de borst veroorzaken, die kan uitstralen naar je hals, kaak, arm of schouder. Deze pijn moet echter weer verdwijnen als je rustig gaat zitten.

Klachten hartinfarct
Gaat de pijn na een paar minuten zitten niet over? Ben je ook misselijk, beroerd of onrustig, zie je bleek en is je huid klam of zweterig? Dan kan dat wijzen op een hartinfarct. Bel dan direct je huisarts, de huisartsenpost of 112.

Oorzaak 5: je longen

Klacht: een drukkend gevoel, vergezeld door hevige benauwdheid en/of pijn bij zuchten of ademen
Pijn op de borst kan ook worden veroorzaakt door verschillende longproblemen. Vooral als je daarnaast ook last hebt van (hevige) benauwdheid en/of als ademhalen of (diep) zuchten pijn doet. De huisarts kan onderzoeken wat er aan de hand is.

Bron | Thuisarts.nl, VieCuri Medisch Centrum
Beeld | iStock

Ook interessant