Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Dit kun je doen om te voorkomen dat je (veel) krimpt als je ouder wordt

krimpt-ouder-worden.jpg

Het maakt niet uit of je groot of klein bent. Vanaf het moment dat we volwassen zijn, worden we elke tien jaar allemaal gemiddeld een centimeter kleiner. Helemaal afremmen kun je dit proces niet, maar er zijn wel een aantal dingen die het enigszins kunnen vertragen dat je veel krimpt.

Verschillende oorzaken

Dat we in de loop der jaren krimpen, heeft verschillende oorzaken. Zo slijten de tussenwervelschijven in de rug en drogen ze iets uit, waardoor we iets ‘inzakken’. Ook worden de botten gedurende ons leven steeds brozer. Door het verlies aan kalk zakken de botten in en worden we kleiner. Tot slot gaan oudere mensen steeds krommer lopen, waardoor ze een behoorlijk stuk kleiner lijken.

De zwaartekracht tarten

De eerste oorzaak heeft vooral te maken met zwaartekracht, en tenzij je de hele dag aan een rekstok gaat hangen of op bed blijft liggen, zul je dit proces niet tegen kunnen houden. “Zelfs dan zou het slechts een paar millimeter schelen”, zegt verouderingswetenschapper David van Bodegom. “Bij het opstaan ben je ook een beetje langer dan ’s avonds. Maar zodra je weer op de grond staat, is dat effect snel uitgewerkt”.

Sterkere botten

De tweede oorzaak, botontkalking, is ook niet helemaal te voorkomen. Maar bepaalde oefeningen kunnen wel zorgen dat botten ‘groeien’ en sterker worden. Bijvoorbeeld door veelvuldig bewegingen te doen waarmee je je botten extra belast. Voorbeelden hiervan zijn touwtje springen, traplopen en wandelen. Ook draagt een gezonde voeding (met voldoende kalk en vitamine D) bij aan het behoud van goede en sterke botten.

Rechte houding

Om te voorkomen dat je krimpt, heb je op het laatste aspect nog het meeste invloed: een rechte houding. Doormiddel van oefeningen kun je je spieren in je nek trainen, waardoor je op den duur automatisch een rechtere houding aanneemt. “Dit kun je doen door te sporten en door op je houding te letten met bijvoorbeeld yoga en pilates”, raadt de verouderingsexpert aan.

Lees ook
Ons vitamine D tekort kan op déze simpele manier opgelost worden

Bron| Volkskrant
Beeld| iStock

Ook interessant