Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Voorkom zomergriep

zomergriep-jpg.jpg

Er zijn wel eens mensen die in de zomer last hebben van buikgriep. Dit wordt door velen ook wel de zomergriep genoemd. Maar het is eigenlijk niets meer dan een buikgriep in de zomer.

Zomergriep.jpgMensen denken wel eens dat buikgriep alleen een kwaal is die alleen voorkomt in de winter, maar ook in de zomer hebben mensen er last van. In die tijd van het jaar wordt de buikgriep dan ook gewoon zomergriep genoemd. Dit is een verzamelnaam voor verscheidene kwalen die de klachten in de buik veroorzaken en wordt doorgaans ook ingewandenstoornis genoemd. De kenmerken zijn ontstekingen aan de slijmvliezen van de maag of darmen. Klachten die hiermee samenhangen zijn buikpijn van wisselende sterkte, in combinatie met krampen, diarree, moeheid, slechte eetlust en soms ook overgeven en koorts. Griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus. Bij zomergriep zijn er trouwens ook andere virussoorten actief die maag- en darmziekten veroorzaken.

Buikgriep wordt doorgaans veroorzaakt door besmettelijke virussen, zoals enterovirussen, norovirussen en ook parasieten. De norovirussen worden vooral in de winter eerder door mensen aan elkaar over gegeven, omdat mensen in de winter vaker binnen leven. In de zomer zijn deze virussen er nog wel, maar mensen gaan dan vaker naar buiten.

Maar deze griep is wel goed te voorkomen. Aan de hand van de volgende tips heeft u minder kans op besmetting van zomergriep:

– Was de handen na een toiletbezoek, voordat u voedsel gaat bereiden en voordat u gaat eten.
– Maak dagelijks het toilet schoon. Denk er dan aan om ook de deurklink, kraan en spoelknop schoon te maken.
– Als het kan, laat zieke huisgenoten dan een apart toilet gebruiken.
– Laat een persoon die ziek is, tot 3 dagen na het einde van de klachten, nog geen voedsel bereiden.
– Verwissel ook dagelijks hand-, thee- en vaatdoeken. Hier blijven veel bacteriën in achter. Als uw huisgenoten ziek zijn, geef hun dan ook een eigen handdoek of papieren weggooidoekjes.
– Indien er braaksel of ontlasting onverhoopt op kleding of beddengoed terecht is gekomen, was deze dan op een zo hoog mogelijke temperatuur. Bacteriën hebben zo geen kans om te overleven.

Bron: Dokterdokter.nl

Ook interessant