Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Voorkom rode en gevoelige wangen

rode-wangen-jpg.jpg

Veel vrouwen hebben van nature een rode blos op de wangen, wat door velen als mooi wordt gezien. Het oogt namelijk gezond en aantrekkelijk. Maar voor veel vrouwen is deze blos eigenlijk een probleem.

rode-wangen.jpgDe wangen bevatten een fijn netwerk van haarvaten die de huid voeden. Op het moment dat er een voortstuwing in de adertjes plaatsvindt, kleurt de huid rood. Vaak is dit een reactie door externe prikkels, zoals een groot verschil in temperatuur wanneer je naar binnen of buiten gaat of door inspanning tijdens het sporten. Maar ook kunnen koffie, alcohol, gekruid voedsel of hormooninvloeden rode wangen veroorzaken. Uit onderzoek is gebleken dat 60 procent van de Nederlandse vrouwen tussen 30 en 50 jaar hier last van heeft. Zowel in grote als in mindere mate.

Oorzaken
Een andere belangrijke oorzaak van rode wangen is dat de huid van binnenuit maar ook van buitenaf weinig kan verdragen. Een dunne huid en dunne bloedvaten vergroten de kans op rode wangen. De huid is dan overgevoelig en wanneer de roodheid niet meer wegtrekt, is het blijvend. Er is dan sprake van rosacea of couperose. Rosacea houdt in dat vooral na het wassen en bij temperatuurverschillen de huid prikkelend aanvoelt. Als er bultjes en pukkeltjes ontstaan, is het raadzaam om een arts te raadplegen. Bij couperose is er een verwijding in de bloedvaatjes in de huid. Deze zijn niet alleen op de wangen zichtbaar maar ook op de neus.

Extra verzorgen
Wanneer u een erg dunne huid heeft en gevoelig bent voor prikkels van buitenaf, zoals temperatuurverschillen, is het verstandig om de huid goed te verzorgen. Vooral tegen UV-straling, omdat het belangrijk is dat de huid kalmeert en hydrateert. Ook een matig gebruik van hete kruiden, alcohol en koffie is aan te raden. In plaats daarvan is het beter om meer water te drinken ter verlichting van de huid. Wanneer de vochtbalans herstelt, zal ook de huid herstellen.

Bron: www.gezondheidsnet.nl

Ook interessant