Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

5 tips om te voorkomen dat je ’s nachts vaak moet plassen

nachtrust-verstoord-zo-voorkom-je-dat-je-s-nachts-vaak-moet-plassen.jpg

Niets is zo vervelend als er ’s nachts meerdere keren uit moeten omdat je nodig moet plassen. Maar wat nu als je hier vaak last van hebt, ondanks het feit dat je helemaal niet zo veel drinkt voordat je gaat slapen?

Wij geven een paar belangrijke tips om te voorkomen dat je ’s nachts moet plassen.

Waarom ’s nachts plassen?

Normaal gesproken produceer je in 24 uur ongeveer een tot twee liter urine, waarvan slechts 25 procent ’s nachts. Dit betekent dat je makkelijk zou moeten kunnen doorslapen zonder dat je hoeft te plassen. Als je desondanks ’s nachts meerdere keren moet opstaan om naar het toilet te gaan, dan is de kans groot dat je een overactieve blaas hebt. Dit wordt ook wel nocturie of nycturie genoemd, waarbij je ’s nachts een verhoogde urineproductie hebt. Hoewel iedereen hier last van kan hebben komt dit vaker voor bij vrouwen. Naarmate je ouder wordt kun je hier meer last van krijgen, omdat je blaascapaciteit vermindert.

Lees ook
Dit is waarom je vaker moet plassen als het koud is

Wat kun je ertegen doen?

Als je er ’s nachts erg vaak uit moet om te plassen, dan kan het geen kwaad om een afspraak bij de dokter te maken. Alleen zo kun je erachter komen wat de oorzaak van je probleem is en het probleem aanpakken. Zelf zou je in ieder geval kunnen proberen of de volgende tips helpen:

  1. Probeer na 20.00 uur ’s avonds niet meer te drinken. Als je gedurende de dag anderhalve liter hebt gedronken dan is het helemaal niet erg om na dat tijdstip niks meer te drinken.
  2. Beperk je cafeïne- en alcoholgebruik, dit soort drankjes werken namelijk vochtafdrijvend.
  3. Let ook op met eten voor het slapengaan. De spijsvertering stimuleert namelijk je urineproductie.
  4. Zwellen je benen overdag op? Rust dan met je benen omhoog op een kussen. Gebruik eventueel steunkousen.
  5. Op aanraden van je arts kun je in de (late) namiddag een diureticum (vochtafdrijver) innemen, of een desmopressine: dat is een synthetisch vervangmiddel voor het natuurlijke hormoon dat je nachtelijke urineproductie onder controle houdt.

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!
Help jij ons winnen? Stem dan snel

Bron | Libelle.be
Beeld | iStock

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant