null Beeld

‘Voorhoofdrimpels kunnen een teken zijn van aderverkalking’

Mensen met veel voorhoofdrimpels zouden tot tien keer meer risico kunnen lopen om te overlijden aan hart-en vaatziekten. Dit blijkt uit een Franse studie waarvoor twintig jaar lang mensen zijn gevolgd. En nee, dit is geen grap.

Was het 1 april, dan zouden we denken dat we in de maling worden genomen. Een wetenschappelijke studie naar voorhoofdrimpels? Ha! Maar de onderzoekers van Centre Hospitalier Universitaire de Toulouse waren bloedserieus toen zij besloten de voorhoofden van ruim drieduizend volwassenen te bestuderen. Want hoe gezonder je lichaam, zo was hun idee, hoe beter je huid er meestal ook uitziet.

Rimpelscore van 1 tot 3

De proefpersonen in de Franse studie waren aan het begin van het onderzoek 32, 42, 52 en 62 jaar. Iedereen kreeg een 'rimpelscore' die paste bij hun leeftijd, variërend van nul (geen rimpels) tot drie (heel veel rimpels). Vervolgens werden de deelnemers twintig jaar lang gevolgd. In deze periode overleden 233 mensen. De onderzoekers ontdekten dat mensen met een rimpelscore van één iets meer risico liepen om te overlijden aan hart-en vaatziekten dan mensen zonder rimpels. Deelnemers met een rimpelscore van twee en drie hadden zelfs bijna tien keer zoveel overlijdenskans. Dit bleef het geval nadat de onderzoekers corrigeerden op andere risicofactoren, zoals leeftijd, gewicht, roken en hoge bloeddruk.

"Voorhoofdrimpels kunnen een teken zijn van aderverkalking," concludeert hoofdonderzoeker Yolande Esquirol. "Hoe hoger je rimpelscore, hoe groter je risico om te overlijden aan hart-en vaatziekten."

Gratis waarschuwingssignaal voor artsen

De onderzoekster benadrukt dat bestaande methoden, zoals het meten van iemands bloeddruk en cholesterol, nog altijd het betrouwbaarst zijn om iemands risico op hart- en vaatziekten te bepalen. Maar als een patiënt opvallend veel voorhoofdrimpels voor zijn leeftijd heeft, zou dit volgens haar wel een waarschuwingssignaal kunnen zijn voor artsen. Gratis en voor niks.

Bron | The Tribune, iStock (foto)

Lees ook

Waarom je minder koolhydraten nodig hebt vanaf je vijftigste

Deze drie lichamelijke klachten kunnen wijzen op leververvetting

Drie manieren om je stofwisseling te verhogen zonder te sporten

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden