Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Feit of fabel: voorgesneden fruit is minder gezond dan vers fruit

watermelon-on-wooden-background.jpg

Je wilt wel je portie vitamientjes meenemen naar je werk. Maar wat kost het veel tijd om dat fruit schoon te maken en te snijden. De oplossing: voorgesneden fruit uit de supermarkt. Alleen: is dat wel nét zo gezond als wanneer  je het zelf klaarmaakt?

Sommige internetsites beweren dat het juist ongezond is om voorgesneden fruit te eten. Wat is waar?

Ongezond omdat…

De internetbronnen beschrijven dat de bakjes met voorgesneden fruit in de gemiddelde supermarkt vaak al drie weken oud zouden zijn. Ook zou het fruit zijn ondergedompeld in een ongezond citroenzuurbadje waardoor het langer eetbaar is en er langer mooi uit blijft zien.

Dít zegt de expert

Volgens voedingsdeskundige Jessica Karelsen van Health Coach Amsterdam is voorgesneden fruit helemaal niet zo ongezond. “De meeste voedingsstoffen blijven in het fruit zitten op het moment dat je het snijdt. Alleen gaan er wel wat voedingsstoffen verloren als je het gesneden fruit lang bewaart.”

Antioxidanten

De voedingsdeskundige legt uit hoe dat kan: “Antioxidanten in de vrucht – dat zijn stoffen die het lichaam en de vrucht beschermen– nemen af naarmate je het fruit langer bewaart of bewerkt door er bijvoorbeeld sap van de maken. Hoe langer het gesneden fruit ligt, hoe meer antioxidanten er verloren gaan. Er wordt soms inderdaad citroenzuur toegevoegd, om het product langer houdbaar te maken.” Maar dat is volgens Karelsen niet iets om je zorgen over te maken.

Feit of fabel?

Volgens deze deskundige is er dus weinig mis met het eten van voorgesneden fruit: “Voorgesneden fruit eten is vele malen beter dan helemaal geen fruit eten.” Ze stelt alleen twee voorwaarden: let erop dat er geen suikers aan het fruit zijn toegevoegd en dat je het niet te lang laat liggen. In dat eerste geval word je er onnodig zwaar van. En in dat laatste geval verdwijnen de antioxidanten en is voorgesneden fruit echt minder gezond.

Van dit nieuws kunnen we de vruchten plukken…

Bron | Glamour
Beeld | iStock

Ook interessant