null Beeld Getty Images/Westend61
Beeld Getty Images/Westend61

Vooral veel vrouwen met bijwerkingen vaccins: reden is onbekend

Vrouwen vormen het grootste gedeelte van de mensen die last heeft van bijwerkingen na het coronavaccin. Maar hoe dat komt, is eigenlijk nog onduidelijk. Farmaceuten blijken namelijk niet gekeken te hebben naar sekse bij het ontwikkelen van de prikken.

Dat blijkt uit onderzoek van Investico, het onderzoeksplatform voor Trouw, EenVandaag en de Groene Amsterdammer. Zij analyseerden de resultaten van de testen met proefpersonen van vijf verschillende coronavaccins: Pfizer/BioNtech, Moderna, AstraZeneca, Sputnik V en Janssen. En wat blijkt? Niet één daarvan onderzocht of rapporteerde het optreden van bijwerkingen naar geslacht.

Meer bijwerkingen bij vrouwen

Wereldwijd melden vrouwen veel meer bijwerkingen dan mannen na de coronaprik. Ook in Nederland ziet het Bijwerkingencentrum Lareb dat: tot vorige week kwamen er 26.000 meldingen binnen met bijna 152.000 verschillende bijwerkingen. Maar liefst 86,6 procent daarvan kwam van vrouwen. De meer ernstige bijwerkingen, zoals trombose na het AstraZeneca-vaccin of een allergische reactie na Pfizer, bleken ook vooral door vrouwen te worden gemeld. Maar wat is de reden daarvan? Tot nu toe is er (nog) geen duidelijke verklaring te vinden.

Lees ook:

Zo ga je het beste met de bijwerkingen van het coronavaccin om

Mogelijke oorzaken

Kan het zo zijn dat vrouwen vaker een coronavaccinatie hebben gehad en daarom meer meldingen doen? “Als vrouwen al meer melden, dan weten we niet hoe dat komt. Ervaren ze meer klachten? Hebben ze daadwerkelijk klachten? Trekken ze eerder aan de bel?”, zegt Lareb-directeur Agnes Kant tegen Trouw. Dat zou dus mogelijk een verklaring kunnen zijn, maar met de huidige aantallen is er geen conclusie te trekken. Ook uit de gegevens van de farmaceuten word je op dit gebied niet veel wijzer. Opgetreden bijwerkingen worden in de studies naar de vaccins namelijk niet uitgesplitst naar gender.

Andere dosering?

Het zou volgens Investico bijvoorbeeld zo kunnen zijn dat vrouwen beter af zijn met een kleinere dosis van het vaccin. Onderzoek naar een griepvaccin liet begin deze eeuw bijvoorbeeld al zien dat met name jonge vrouwen veel meer vaccin ontvingen dan ze eigenlijk nodig hadden. Als ze slechts een halve dosering kregen, had het dezelfde werkingsgraad en minder bijwerkingen. Of dit ook geldt voor de coronavaccins, is onduidelijk.

Bron | Trouw, RTL Nieuws

Beeld | Getty Images

Ilse van RoekelGetty Images/Westend61

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden