Voor wie is het en nog 5 vragen over de coronapil Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Voor wie is het? En nog 5 vragen over de coronapil

Sinds het begin van de coronapandemie proberen onderzoekers een coronapil te ontwikkelen. In januari werd virusremmer Paxlovid van Pfizer al goedgekeurd in Europa, maar deze was nog niet beschikbaar in Nederland. Daar lijkt vanaf december verandering in te komen.

Het Zorginstituut adviseert aan minister Kuipers van Volksgezondheid om de coronapil op te nemen in het basispakket van de zorgverzekering. Het Zorginstituut wil dat dit zo snel mogelijk gebeurt, zodat de pil dit najaar nog ingezet kan worden.

Voor wie is de coronapil?

Het medicijn klinkt als een fijne bijkomstigheid voor iedereen die wil genezen van corona, maar de vork zit net wat anders in de steel. Het medicijn is lang niet voor iedereen geschikt. De meeste Nederlanders hebben immuniteit opgebouwd doordat ze corona gehad hebben of door vaccinatie. Zij lopen niet het risico ernstig ziek te worden bij een besmetting. Wie dat risico wel lopen, zijn de personen zonder antistoffen tegen corona. Denk bijvoorbeeld aan ouderen, maar ook mensen met ernstige hart- of longaandoeningen en mensen die een ernstig verminderde afweer hebben, bijvoorbeeld door een orgaantransplantatie of een recente chemotherapie.

Hoe werkt het medicijn?

Patiënten die dit medicijn krijgen, moeten twee keer per dag drie pillen slikken, en dat gedurende vijf dagen. Dit hoeft niet preventief, maar pas op het moment dat er sprake is van een coronabesmetting. Daarbij zit ook meteen een knelpunt: de besmetting moet op tijd vastgesteld worden én de kuur moet op tijd gestart worden.

En wat doet het middel dan precies als je begint met slikken? “Dit middel remt de vermenigvuldiging van het virus in het menselijk lichaam,” zegt Joost Wiersinga, internist-infectioloog bij het UMC Amsterdam tegen RTL Nieuws. “Doordat het virus zich minder snel vermenigvuldigt, is het ziekteverloop milder.”

Verkleint het risico op ziekenhuisopname?

Voordat het middel op de markt komt, worden er natuurlijk allerlei onderzoeken gedaan. De onderzoekscijfers lijken er niet om te liegen: patiënten die Paxlovid slikken, hebben 89 procent minder risico op een ziekenhuisopname. Toch wordt hierbij wel een kanttekening geplaatst door het Zorginstituut. Zij zien namelijk dat het medicijn alleen getest is op ongevaccineerde patiënten. Daarbij was deze testfase in een periode met de deltavariant, dus een heel andere situatie dan waar we nu in zitten.

Wat kost het medicijn?

De kosten voor het medicijn zijn niet mis. Fabrikant Pfizer vraagt 1.232 euro voor een volledige pillenkuur. De roep om een vergoeding in het basispakket voor kwetsbare groepen is dan ook groot. Het Zorginstituut verwacht dat het middel ons het komende jaar tussen de 33 en 74 miljoen euro kost.

Komen er ook andere medicijnen?

Met Paxlovid komt de eerste coronapil op de markt, maar voorlopig is dit alleen voor risicogroepen. Dus rijst de vraag: komen er nog meer medicijnen of virusremmers? het ministerie voor Volksgezondheid is op dit moment ook bezig met de inkoop van andere middelen, waaronder het medicijn Lagevrio. Ook deze pil kan ervoor zorgen dat het het ziekteverloop milder is na een besmetting. Nadeel hiervan is dat het nog goedgekeurd moet worden door het Europees Geneesmiddelenbureau EMA.

Bron | RTL Nieuws, Volkskrant, Trouw

Nynke KooyGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden