Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Buik-, rug- of zijslaper? Dit zijn de voor- en nadelen van jouw favoriete slaaphouding

dit-zijn-de-voor-en-nadelen-van-jouw-favoriete-slaaphouding.jpg

Slaap jij graag op je rug? Ben jij direct vertrokken zodra je op je zij ligt? Of kom je pas plat op je buik in dromenland? Ieder heeft zo z’n voorkeur als het op slaapposities aankomt. Dat lijkt misschien weinig uit te maken, toch heeft ieders favoriete slaaphouding voor- en nadelen. 

Van snurken tot rimpels: hier heeft je slaaphouding allemaal invloed op. 

Favoriete slaaphouding

Dat jouw voorkeur nou uit gaat naar op je buik liggen, terwijl je partner altijd alleen op z’n rug kan slapen, betekent niet dat de een het beter doet dan de ander. Omdat elke slaaphouding zijn eigen voor- en nadelen heeft, bestaat er niet zoiets als de ideale of perfecte slaaphouding. Voor een goede nachtrust hoef je dus geen rug-, zij- of buikslaper te zijn, al kan de manier waarop je slaapt wel invloed hebben op je gezondheid. Heb jij geen voorkeur voor een slaaphouding? Dan ben je een uitzondering. Maar liefst 95 procent van de mensen neemt namelijk iedere nacht dezelfde houding aan. En wat de voor- en nadelen van die slaaphouding dan zijn, dat leggen we je hieronder uit. 

Buikslaper

Is jouw favoriete slaaphouding op je buik? Dat wordt ook wel de zonneklopper genoemd. Het voordeel van deze houding is dat het, in tegenstelling tot rugslapers, de kans op snurken verkleint. Maar je kunt als buikslaper wel sneller tandenknarsen. Een ander nadeel is dat in deze slaappositie meer druk op je nek komt te liggen, waardoor je hier last van kunt krijgen. Daarnaast hebben mensen die op hun buik slapen relatief sneller zenuwpijn en gevoelloze handen. 

Zijslaper

Ben je een zijslaper? Dan ben je er nog niet. Er wordt namelijk onderscheid gemaakt tussen drie verschillende soorten zijslapers: de foetuspositie, herstelpositie en lepeltje-lepeltje. Elke slaaphouding heeft weer andere voor- en nadelen. 

Foetuspositie: de meest populaire zij-slaaphouding is de foetuspositie. Hierbij lig je op je zij met je benen opgetrokken. Het voordeel van deze houding is dat je ruggengraat niet wordt samengeperst. Hierdoor heb je minder kans op pijn in je onderrug. Het nadeel is dat deze zijslapers vaker last hebben van nek- en hoofpijn omdat in deze houding de nek en ruggengraat niet in één rechte lijn liggen. 

Herstelpositie: lig je op je zij maar met je benen losjes gebogen in plaats van opgetrokken? Dan lig je in een herstelpositie. Het voordeel van deze houding is dat het zure oprispingen, bijvoorbeeld brandend maagzuur, blokkeert en helpt bij de spijsvertering. Het nadeel is dat er meer druk op je neus en kaak komt te staan. Hierdoor schijnt het dat je sneller rimpels kunt krijgen. 

Lepeltje-lepeltje: als laatste is er nog de zij-slaaphouding waarbij twee mensen tegen elkaar aan liggen, met het gezicht dezelfde kant op. Het voordeel is dat de aanraking en de intimiteit van deze knuffelhouding je stressniveau verlaagt. Het nadeel is dat je er spierpijn in je nek, schouders en rug aan kunt overhouden, omdat het een onnatuurlijke en geforceerde houding is. Wie romantisch wil zijn, moet dus een beetje pijn lijden. 

Lees ook: Onderzoek toont aan: samen slapen met je partner verbetert je nachtrust

Rugslaper

Lig jij het liefst op je rug? Dat wordt heel ongezellig ook wel de lijkpositie genoemd. Het voordeel hiervan is dat je gewicht gelijk over je matras wordt verdeeld. Daardoor is de kans op gewrichtspijn en artritis een stuk kleiner. Het nadeel is dat je van deze houding sneller gaat snurken. En dat is natuurlijk vooral voor je partner niet heel bevorderlijk voor de nachtrust. Daarnaast zou deze slaaphouding ook astma kunnen verergeren en is het niet heel goed voor je hart om de hele nacht op je rug te liggen.  

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.    

Bron | RTL Nieuws, Gezondheidsplein
Beeld | Getty Images

Margriet 51 ligt nu in de winkel! Met deze week: kerstversiering van papier maken, een sterk sociaal netwerk opbouwen, december zónder extra kilo’s, een interview met Trijntje Oosterhuis en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant