null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Voor mensen met déze leveraandoening kan corona extra gevaarlijk zijn (zonder dat ze het weten)

Dat het coronavirus ernstigere symptomen veroorzaakt bij mensen met onderliggende gezondheidsproblemen, was al bekend. Nu blijkt echter dat in het specifiek mensen met leververvetting moeten oppassen voor het coronavirus: de kans op een ernstig ziekteverloop blijkt bij hen twee tot vier keer hoger te zijn bij een besmetting.

In het internationale vaktijdschrift The Journal of Hepatology is een verklaring hierover te lezen van arts-onderzoeker Stijn Meijnikman en collega’s van het Spaarne Gasthuis en Amsterdam UMC.

'Veel mensen hebben leververvetting zonder dat ze het weten'

Naast een ernstiger ziekteverloop bij het coronavirus, is de kans op bloedingen en ontstekingen ook groter bij mensen met leververvetting. Ook zouden ze langer in het ziekenhuis liggen bij een besmetting. Ongeveer zestig tot zeventig procent van de mensen met obesitas heeft leververvetting. “Er zijn dus ook mensen die geen overgewicht hebben en wel leververvetting hebben. Je ziet het niet aan de buitenkant", zo legt Meijnikman uit aan de Telegraaf. Volgens hem hebben naar schatting 2,5 miljoen Nederlanders de aandoening, vaak dus zonder dat ze het doorhebben.

Lees ook:

Déze veranderingen aan je tong kunnen volgens onderzoek wijzen op het coronavirus

Wat is leververvetting?

Het woord zegt het eigenlijk al een beetje, maar leververvetting is een stapeling van vet in de lever. Je lever speelt een belangrijke rol bij de vetstofwisseling. Als er iets misgaat in die vetstofwisseling, dan kan je lever steeds meer vet gaan opslaan in de levercellen. Hierdoor wordt je lever steeds vetter. De aandoening wordt ook wel ‘steatose’ genoemd.

Waardoor wordt het veroorzaakt?

Er zijn verschillende oorzaken van leververvetting, maar de meest voorkomende zijn overgewicht en obesitas, diabetes Mellitus type 2 (suikerziekte), Metabool syndroom en chronisch alcoholgebruik. Héél soms wordt leververvetting ook veroorzaakt door ondervoeding of het gebruik van sommige medicijnen die de leverfunctie kunnen verstoren. Daarnaast kan het ook voorkomen als een complicatie bij een chronische darmontsteking, zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Dit komt vooral voor als deze ziekten behandeld worden met het medicijn Prednison.

Symptomen

Leververvetting veroorzaakt meestal geen klachten. Sommige mensen hebben last van (vage) pijn rechtsboven in de buik en vermoeidheid. Ook is er heel soms sprake van geelzucht. Geelzucht is het geel zien van het oogwit en de huid.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in

je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RTL Nieuws, MLDS.nl

Beeld | Getty

Erandi GodinezGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden