null Beeld

Voor het eerst op de ski? Wat nu?!

Waar moet de beginnende wintersporter op letten? We vroegen het aan Nanda van ’t Veer, skilerares in het Oostenrijkse Gerlos en bij Skicentrum Heemskerk. Ze skiet al 27 jaar, maar komt sinds twee jaar ook snowboardend de berg af. 

Wijze lessen van de skilerares:

Nanda: “Ik heb heel jong leren skiën. Absoluut een voordeel, want als kind word je niet beperkt door angst, waar veel volwassenen – en vooral vrouwen – wel last van hebben. Realiseer je dan: hoe verkrampter je de berg af komt, hoe groter de kans dat je daadwerkelijk valt! Ik probeer iedereen zover te krijgen dat ze na een week les zelfstandig en veilig een blauwe piste af kunnen komen. En wie fit is en aanleg heeft, haalt die rode vaak ook nog wel.”

Rollerbaan

“Wil je beslagen ten ijs komen, zorg dan dat je in Nederland al leert hoe je moet remmen en bochten draait. Bij voorkeur op een indoorrollerbaan, zoals die in Heemskerk. De baan beweegt, jij staat stil. Perfect om de techniek onder de knie te krijgen: in de sneeuw kun je een kleine uitglijer namelijk nog wel compenseren, maar op zo’n baan lig je direct! En eenmaal op de echte piste blijk je beter dan je dacht en boek je vaak sneller progressie, ideaal voor je zelfvertrouwen. Hoe lang je lest, is aan jezelf, maar zet bij voorkeur door tot je gemakkelijk parallel een rode piste af kunt komen. Dan kun je je in de meeste situaties zelfstandig redden. Maar wil je echt goed worden, neem dan zeker als skiër elk jaar nog even een les. Je verleert het nooit, maar het is altijd weer wennen en het materiaal en de techniek veranderen doorlopend. Zo zijn ski’s nu veel korter en getailleerder, waardoor je makkelijker bochtjes maakt, maar je je benen wijder uit elkaar moet houden.”

Kopen kan altijd nog

“Voor goed materiaal ben je zo een paar honderd euro verder en de keuze kan overweldigend zijn. Zoek eerst uit of je skiën of snowboarden überhaupt leuk vindt. Beginners adviseer ik altijd om te huren, liefst ter plaatse. Dat is vaak iets duurder, maar geeft je de mogelijkheid om van materiaal te wisselen en het nieuwste te testen; ideaal om te ontdekken wat bij je past.”

Let op

“Wat ik vaak mis zie gaan – ook bij gevorderden – is de houding van de stokken. Die bungelen vaak maar wat, terwijl ze zijn bedoeld om je balans te kunnen handhaven. Hoe het dan wel moet? Ze vasthouden alsof je een krant leest!”

In Margriet 03 een uitgebreid wintersport dossier. Op vrijdag verkrijgbaar en online te bestellen.

Beeld: Bridget Jones Diary, The Edge of Reason

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden