Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Overstappen op een hormoonstaafje? Dit moet je weten

overstappen-op-een-hormoonstaafje-dit-moet-je-weten.jpg

Er bestaan veel vormen van anticonceptie. Van de pil, prikpil, sterilisatie of een spiraal tot de ‘ouderwetse’ condoom. En zo hoort ook het hormoonstaafje in het rijtje thuis. Misschien ietsjes minder bekend dan bijvoorbeeld de pil, maar mocht je twijfels hebben over je huidige anticonceptie? Dan is een hormoonstaafje misschien wel een oplossing voor jou. 

Voordat je aan een hormoonstaafje begint, is dit de basisinformatie die je in je overweging kunt meenemen. 

Wat is een hormoonstaafje?

Een hormoonstaafje, dat ook wel bekend is onder de naam Implanon of hormonaal implantaat, is zoals de naam al verklapt een staafje. Dit staafje is zo’n vier centimeter lang met een doorsnede van 2 millimeter en bevat het hormoon progesteron. Dit is hetzelfde als in een hormoonspiraaltje. Wanneer je kiest voor een hormoonstaafje wordt deze in je bovenarm ingebracht. Dat kan bij de huisarts of bij de gynaecoloog. Het klinkt misschien wat pijnlijk, maar je krijgt een plaatselijke verdoving en het inbrengen duurt maar ongeveer dertig seconden. Wel kan je arm de eerste week nog een beetje gevoelig zijn, maar zodra het wondje herstelt zal de gevoeligheid snel afnemen. Het hormoonstaafje geeft je vervolgens geleidelijke hormoonafgifte met een lage dosis hormonen zonder pieken of dalen.

De hormonale implantaat vervangen

De meeste vrouwen met een hormoonstaafje kunnen ‘m altijd voelen en bij sommigen kun je het staafje zelfs in de arm zien zitten. Dat komt best handig uit, aangezien het hormoonstaafje na zo’n drie jaar weer moet worden vervangen. De kans dat het staafje in je lichaam verdwijnt of verdwaalt is klein, aangezien de dokter deze met een echoapparaat weer terug kan vinden. Overigens moet een hormoonspiraal ook ongeveer na drie tot vijf jaar worden vervangen. Bij een koperspiraal hoeft dit pas na gemiddeld vijf tot tien jaar. 

Lees ook: Sommige vrouwen hebben een gen waardoor de pil minder goed werkt

Het voordeel van een hormoonstaafje

Aan een hormoonstaafje zitten, net als bij andere anticonceptiemiddelen, een paar voor- en nadelen. Allereerst kan het een uitkomst zijn dat je niet meer dagelijks aan je anticonceptie hoeft te denken. Daarnaast is voor veel vrouwen het grootste voordeel van een hormoonstaafje dat het dus in je arm zit in plaats van je baarmoeder. Heb je veel last van je spiraal? Dan zou een hormoonstaafje een uitkomst kunnen bieden. Het hormoonstaafje heeft daarnaast geen stopweek zoals bij de pil wel het geval is, en bij één op de vijf vrouwen verdwijnt de menstruatie met het staafje helemaal. Sommige vrouwen zien dit als voordeel, maar het kan ook zijn dat je dit juist als nadeel ziet. 

Het nadeel van een hormoonstaafje 

Naast dat je met het hormoonstaafje dus hormonen in je lichaam stopt, iets dat voor sommige vrouwen een dealbreaker is, kan het ook zijn dat je last krijgt van oncontroleerbare bloedingen. Ook dit gebeurt bij zo’n één op de vijf vrouwen. Helaas kun je dit niet van tevoren weten en kan het ook zijn dat je hier juist bij het plaatsen van een spiraaltje last van krijgt. Wat voor jouw de beste anticonceptie is, blijft dus altijd vooraf lastig te bepalen. Maar mocht je op dit moment niet tevreden zijn over je huidig spiraal, pil of andere oplossing, dan kun je het staafje overwegen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Anticonceptie.nl, Glamour
Beeld | iStock

Margriet extra 4

Heb jij Margriet Extra: Energiek & In balans al in huis? Een inspirerende special met veel handige tips die juist nú zo goed van pas komen. Over vol energie de zomer in te gaan, rust vinden in rituelen, wandelen en yoga en nog véél meer. Haal deze editie nu in de winkel óf bestel ‘m hier veilig online (zonder extra verzendkosten).

Ook interessant