wachtlijsten operaties Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Gezondheid

Voor déze operaties zijn de wachtlijsten nu het langst

Als je een operatie moet ondergaan, wil je het liefst zo snel mogelijk geholpen worden. Maar voor sommige operaties moet je op dit moment enorm lang wachten, zo meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Vanwege het uitstellen van de zorg in de coronacrisis zijn de wachtlijsten voor sommige operaties langer dan normaal. Er wachten volgens de NZa nu ongeveer 100.000 tot 120.000 mensen méér op een ingreep dan in de periode voor de pandemie. Vanwege het personeelstekort is het lastig om de operaties snel in te halen.

Lange wachtlijsten

Mensen die geopereerd moeten worden aan een afwijking aan het neustussenschot wachten momenteel het langst, gemiddeld vier maanden. Ook de wachtlijsten voor een behandeling van een hartritmestoornis en een operatie aan navelbreuk zijn lang. Patiënten moeten daar gemiddeld vijftien weken op wachten. De wachttijden voor operaties zijn verschillend per ziekenhuis. Zo moet je in het Isala ziekenhuis in Zwolle ongeveer vier weken wachten op een behandeling voor een hartritmestoornis, terwijl dat in het Amphia Ziekenhuis in Breda bijna 29 weken kan duren. De gemiddelde wachttijd wordt door de NZa berekend op basis van door ziekenhuizen aangeleverde gegevens. Het gaat dan om gegevens van behandelingen die regelmatig voorkomen of vaker een lange wachttijd hebben.

Vervelende gevolgen

Volgens Joan Meeder, cardioloog en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie, hebben de lange wachtlijsten vervelende gevolgen. Zo kan het uitstellen van een behandeling voor een hartritmestoornis leiden tot ‘veel verlies van kwaliteit van leven’. “Maar wachten geeft alle patiënten heel veel stress”, vertelt hij tegen Radar. “Mensen zijn soms bijvoorbeeld bang om dood te gaan. En dat is ook een voorstelbare angst.” Patiënten die een groot risico lopen, krijgen wel voorrang. Wat het probleem kan oplossen, weet Meeder niet. “We zijn blij als de wachtlijsten niet langer worden.”

Bron | Radar

Maike AbmaGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden