Margriet logo
null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Voor deze aandoeningen schamen we ons het meest bij de huisarts

Voor een aantal aandoeningen schamen we ons zó erg, dat we er amper mee naar de dokter durven. "Vooral klachten onder de buikgordel zijn taboe", stelt huisarts Janny Dekker. Toch is het wel verstandig om een bezoekje te brengen aan de huisarts. De meeste van deze klachten zijn namelijk zo verholpen.

Het grootste taboe rust volgens huisarts Dekker op aandoeningen rond de anus.

Aandoeningen waar we ons voor schamen

"Alles wat met de anus te maken heeft, vinden mensen al snel gênant. Ze zijn bang voor een onderzoek, omdat ze zich letterlijk moeten blootgeven." Veel mensen stellen de behandeling van een aandoening als bijvoorbeeld aambeien heel lang uit. "Dat is nergens voor nodig. Aambeien komen vaker voor dan patiënten denken. Bovendien is het goed te behandelen." Naast aambeien en andere problemen rond de anus, zijn er nog een paar onderwerpen waar veel mensen niet over durven te praten. We zetten de meest voorkomende voor je op een rij.

1. Erectiestoornissen

Vooral bij mannen tussen de vijftig en zeventig jaar zijn erectiestoornissen een veelvoorkomend probleem. Zo’n dertig procent van alle mannen in deze leeftijdsgroep heeft ermee te maken, maar toch krijgen huisartsen maar weinig bezoek van heren met een dergelijk probleem. Gemiddeld wacht een man twee jaar voor hij contact zoekt met een huisarts.

2. Winderigheid

Gasvorming in het maagdarmkanaal is een natuurlijk proces. Deze gassen ontstaan tijdens het spijsverteringsproces, maar komen ook je lichaam binnen wanneer je slikt en wanneer je ademt. Al die lucht moet uiteindelijk ergens heen en daarom laten we dagelijks gemiddeld tien winden. Sommige aandoeningen en het eten van bepaald voedsel kunnen ervoor zorgen dat we meer winden laten dan gewoonlijk, maar naar de dokter gaan we niet zo snel.

Lees ook

Onschuldig maar vervelend: genitale wratten. Zo herken je ze

3. Vaginale schimmelinfecties en soa’s

Ook op vaginale schimmelinfecties en soa’s heerst volgens huisartsen een groot taboe. Maar de huisartsen merken wel een verschil in leeftijdsklasse. Over het algemeen praten jongvolwassenen makkelijker over seks en soa's dan ouderen. "Tot een jaar of 35 bespreken ze veel vrijer wat ze precies doen, hoeveel bedpartners ze hebben en of ze bijvoorbeeld seks hebben met mannen of vrouwen of allebei", aldus huisarts Mirella Buurman. Weet je niet zeker of je klachten het gevolg zijn van een schimmelinfectie? Twijfel je bijvoorbeeld of je schimmelinfectie geen soa is? Of gaan je klachten maar niet over? Ga dan altijd naar een huisarts.

4. Ongewenst urineverlies

Wanneer je een paar druppeltjes urine verliest terwijl je loopt of gewoon stil zit, is dat vaak niet iets waarmee je te koop loopt. Maar bij veel vrouwen is de schaamte zo groot, dat ze er ook niet mee naar de huisarts durven. En dat terwijl maar liefst een kwart van de vrouwen er wel eens mee te maken heeft. Zonde, want er zijn allerlei behandelingen mogelijk. Soms zijn een paar sessies met een fysiotherapeut al voldoende om de bekkenbodemspieren te trainen. Daarnaast kan urineverlies in sommige gevallen worden opgelost middels operaties en of bepaalde medicatie.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Gezondheidsnet, RTL Nieuws

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden