Volledig gevaccineerd én corona gehad: heb je dan nog een boosterprik nodig? Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Volledig gevaccineerd én corona gehad: heb je dan nog een boosterprik nodig?

Op advies van de Gezondheidsraad kunnen ook zestigplussers vanaf januari een zogenoemde ‘boosterprik’ krijgen. Maar wat als je al volledig gevaccineerd bent en daarna toch het coronavirus krijgt? Geeft een coronabesmetting dan dezelfde ‘boost’ als zo’n boosterprik?

En waarom is zo’n boosterprik eigenlijk nodig?

Werkt een coronabesmetting na een vaccinatie hetzelfde als een boosterprik?

De boosterprik, oftewel een extra coronavaccinatie, is bedoeld voor mensen die al volledig gevaccineerd zijn, maar waarbij de bescherming na verloop van tijd deels afneemt. De boosterprik is daarmee dus een soort oppepper. Maar daarmee rijst ook de vraag: heb je die boosterprik nog nodig als je na je volledige vaccinatie toch een coronabesmetting oploopt? Volgens hoogleraar immunologie Marjolein van Egmond werkt een besmetting in dit geval hetzelfde als een boosterprik. Aan RTL Nieuws legt ze uit dat in beide gevallen je afweersysteem getraind wordt. Hierbij maak je in één keer weer veel afweercellen en antistoffen aan tegen het coronavirus, waardoor je jezelf die oppepper geeft. Het belangrijkste verschil? Door de boosterprik word je niet ziek en bij een coronabesmetting heb je daar wel kans op.

Antistoffen verdwijnen

Volgens de Gezondheidsraad zijn er aanwijzingen dat bij ouderen de bescherming van een volledige vaccinatie na verloop van tijd lichtelijk afneemt. Uit voorzorg is daarom besloten dat 80-plussers, kwetsbare groepen en vervolgens ook 60-plussers een boosterprik kunnen krijgen. Het is normaal dat die hoeveelheid antistoffen in je lichaam na verloop van tijd daalt. Volgens Van Egmond zou je bloed een blok beton worden als je continu nieuwe antistoffen zou blijven aanmaken tegen elk virus waar je ooit in aanraking mee bent gekomen. Daarom is het heel normaal dat antistoffen langzaam afnemen.

Als je lichaam later opnieuw met virusdeeltjes in aanraking komt, dan heeft je lichaam een geheugenrespons. Dat betekent dat je nog wel milde klachten van een virus kunt krijgen, terwijl je afweersysteem weer op gang komt. Vervolgens krijg je weer een boost van antistoffen en afweercellen. En die boost krijg je dus ook met een extra prik. Van Egmond legt uit dat ook niet-gevaccineerden die meerdere malen besmet raken hierdoor op den duur beter beschermd zijn tegen het virus, al is het risico op een ernstig verloop van de ziekte in dit geval natuurlijk wel groter.

Lees ook: Tóch corona krijgen na dubbele vaccinatie, hoe kan dat?

Een boosterprik halen

Kun je dan na je volledige vaccinatie én een coronabesmetting de uitnodiging voor een boosterprik overslaan? Dat is aan jezelf. De boosterprik is uiteraard niet verplicht, dus het blijft je eigen keuze of je deze wil halen. Volgens Van Egmond kan een boosterprik geen kwaad, omdat het je afweersysteem alleen maar aansterkt. Als je een coronabesmetting hebt gekregen nadat je volledig gevaccineerd bent, dan moet er volgens Rijksoverheid wel zes maanden tijd tussen zitten voor je de boosterprik krijgt. Tussen je laatste coronavaccinatie en de boosterprik moet ook minimaal zes maanden zitten. Heb je de griepprik gehad? Dan moet je twee weken wachten voordat je de boosterprik kunt krijgen.

Bron | RTL Nieuws, Rijksoverheid, NU.nl
Beeld | Getty Images

Maryse De BruijneGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden