null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Volle maan: dít effect heeft slaaptekort op je gezondheid

Het is geen geheim meer dat mensen leiden aan slaaptekort in de dagen voordat het volle maan is. Dus lag je wat vaker wakker deze week, dan weet je hoe dat komt. Vanavond is het namelijk weer zover. Eventjes wat minder slaap heeft verder geen consequenties naast dat je je alleen een beetje loom voelt. Het kan wel gezondheidsproblemen gaan opleveren, wanneer je langere tijd last hebt van slaaptekort. En dan hebben we het niet over wat extra rimpeltjes.

Genoeg slaap krijgen is niet voor iedereen een gegeven. En ook niet iedereen heeft evenveel slaap nodig. Toch stap je vanavond misschien met een ander been in bed als je weet wat de gevolgen kunnen zijn van te weinig slaap.

'Het beste medicijn'

Volgens slaapexpert. dr. Johan Verbraecken (54), medisch coördinator van het Slaapcentrum UZA, is 'slaap zelfs de grote genezer voor zowat elke fysieke en mentale aandoening'. De beste man schreef er vorig jaar zelfs een boek over 'Slaap, het nieuwe medicijn'. "Het is een natuurlijk middel, gratis zelfs, dat jammer genoeg onderbenut blijft. Wie oud wil worden moet gezond leven, maar wie oud wil worden moet ook gezond slapen. We moeten letterlijk naar hartenlust slapen", oppert dr. Johan Verbraecken.

Onderzoek naar goede nachtrust

"Vroeger ging men een hoge bloeddruk gewoon behandelen. Punt. Nu linkt de wetenschap bloeddrukproblemen aan een slechte slaaphygiëne. Meer uren slaap van goede kwaliteit leidt tot een betere bloeddruk en minder kans op beroerte", legt hij uit. Volgens de slaapprofessor hebben 'de belangrijkste oorzaken bij ons van zoal hart- en vaatziekten, obesitas, dementie, diabetes en kanker, allemaal een verband met slaapgebrek'.

In het begin van de jaren '90 toen pr. Johan Verbraecken al onderzoeken deed naar slaap werd hij door collega-artsen niet helemaal serieus genomen. Dat is nu wel anders en steeds meer artsen verdiepen zich in de voordelen van een goede nachtrust.

Lees ook:

Déze voedingsmiddelen zorgen voor een goede nachtrust

'Immuunsysteem verzwakt'

"Mensen die ’s nachts werken, en dan vooral na hun 40ste, hebben vaker last van spijsverteringsproblemen en lopen een licht verhoogd risico op borst-, prostaat- en dikkedarmkanker. Hun aanmaak van melatonine wordt verstoord, want ze slapen op momenten dat ze eigenlijk wakker moeten zijn, waardoor hun biologische klok tilt slaat. Het immuunsysteem verzwakt en kan moeilijker vechten tegen kankercellen. Een slechte slaap bevordert ook de groei van tumoren en uitzaaiingen; de kanker verloopt agressiever", gaat hij verder. Voor koppels die nog kinderen willen is genoeg slaap ook een must. Volgens de slaapprofessor zouden 'vrouwen die op onregelmatige uren werken, 80% meer kans hebben op vruchtbaarheidsproblemen'. Ook bij 'mannen die lang weinig of slecht slapen, daalt het testosterongehalte in het bloed aanzienlijk'.

Lees ook:

Moeite met slapen? Dít zijn de ultieme slaaptips van de Margriet-redactie

Extra gevoelig voor Covid-19?

Of mensen met slaaptekort gevoeliger zijn om Covid-19 makkelijker te krijgen is nog niet duidelijk. Wel maakt ons lichaam tijdens het slapen afweerstoffen aan die ons beschermen tegen virussen en bacteriën. Met andere woorden je bent er sowieso bij gebaat om die extra uurtjes te pakken. Of ga gewoon eens wat eerder naar bed.

Tip: wie graag uitslaapt zorgt er alleen maar voor dat hij/zij meer lichte slaap krijgt. Kruip vroeger in bed, dan krijg je meer diepe slaap die je nodig hebt voor fysiek herstel. En als je van powernaps houdt in de middag, dut dan niet langer dan een half uur, anders kom je in een diepe slaap terecht. Doe ook liefst geen dutje na 15:00 uur, want dan kom je in de knel met je slaapbehoefte van de komende nacht.

Bron | Psychology Today

Beeld | Getty Images

Inge DalGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden