Gezondheid

Waarom een volkoren boterham juist hartstikke goed voor je is

waarom-een-volkoren-boterham-juist-hartstikke-goed-voor-je-is.jpg

Je zult vast weleens gehoord hebben dat iemand die fanatiek aan het afvallen is koolhydraten – en dus ook brood – schrapt. Maar is brood nou echt zo’n dikmaker?

AD sprak met diëtiste Tanja Callewaert, en zij legt uit hoe het zit.

Koolhydraten schrappen

Wie het ketodieet volgt, schrapt koolhydraten (bijna) helemaal. Het dieet wordt steeds populairder, en daardoor plaatsen mensen ook vraagtekens bij onze dagelijkse boterham. Is die eigenlijk wel zo gezond? Callewaert legt uit wat het verschil is tussen al die soorten brood – spelt, noten, meergranen, volkoren – en concludeert dat volkorenbrood het gezondst is.

Volkoren boterham is het gezondst

“Brood mag pas volkoren genoemd worden als het gemaakt wordt van de volledige graankorrel. Witbrood, waarbij de vezelrijke zemelen en de kiem uit de graankorrels weggemalen worden, levert veel minder essentiële voedingsstoffen aan dan de volkoren tegenhanger. Dat weten de meeste mensen wel.” Maar een brood met een bruin kleurtje is niet automatisch gezonder, er moet echt ‘volkoren’ op staan.

Concentratieverlies

Een snee brood bevat gemiddeld zo’n 80-100 calorieën. Als je die schrapt, zou je dus denken dat je makkelijk afvalt, en andersom: dat je er dik van wordt. Maar of het ook gezond is om koolhydraten (en dus brood) te schrappen? Zeker niet, stelt de diëtist. “Koolhydraten zijn de benzine van ons lichaam. De hersenen draaien er zelfs volledig op: bij een tekort eraan krijgen we last van concentratieverlies, een slap gevoel en zullen ook onze fysieke prestaties naar beneden gaan.” Ze stelt dat elk dieet werkt, en dat je afvalt als je minder calorieën inneemt dan je dagelijks verbruikt. Of je nu brood weglaat of iets anders.

Oplossing voor opgeblazen gevoel

Volkoren brood heeft juist veel voordelen: er zitten veel vitaminen, mineralen en voedingsvezels in. En van die laatste krijgen we soms te weinig binnen, met een opgeblazen gevoel tot gevolg. Een volkoren boterham is dus de oplossing. Ook legt Callewaert uit waarom brood schrappen op langere termijn funest blijkt voor je lijn.

Lees het hele artikel van het AD hier.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | AD
Beeld | Getty Images

Ook interessant