Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Zó haal je volgens een verouderingsexpert met een beetje geluk de 100

zo-haal-je-volgens-een-verouderingsexpert-met-een-beetje-geluk-de-100.jpg

Hoe oud je wordt heb je natuurlijk niet helemaal zelf in de hand, máár er zijn wel een aantal dingen die je kunt doen om de kans op een lange levensduur te verhogen. Verouderingsexpert David van Bodegom dook het dierenrijk in om de gezonde geheimen van een lang leven op te sporen.

Hij keek hierbij vooral naar schildpadden, aangezien deze beestjes soms wel 150 jaar (!) oud kunnen worden. In zijn boek ‘Het geheim van de schildpad’ geeft hij een aantal tips om je levensduur te verlengen, waarvan wij er twee hieronder uitlichten.

Beweeg voldoende zegt verouderingsexpert

Dat voldoende beweging belangrijk is voor een goede gezondheid, is natuurlijk algemeen bekend. Maar dat betekent niet dat je je helemaal suf moet gaan sporten: te veel of te intensief sporten veroorzaakt namelijk slijtage, wat weer invloed kan hebben op je levensduur. Volgens de verouderingsexpert is het dan ook belangrijk om te leven als een ‘mens’ en niet als een dier. Ga dus niet als een luipaard rennend door het leven, maar lig ook niet als een luiaard alleen maar op de bank te hangen. Om gezond te blijven is het voldoende om te bewegen zoals mensen dat vroeger deden. We hoeven dus geen marathons te lopen, maar mogen wel een beetje extra energie steken in onze dagelijkse bezigheden.

Lees ook: vrouwen met déze eigenschap leven 15 procent langer

Slaap voldoende maar niet te veel

Het gaat dus eigenlijk allemaal om een gezonde balans, iets wat ook geldt voor je nachtrust. Volgens Van Bodegom is het met slapen namelijk precies hetzelfde als met sporten: je moet het niet te veel doen, maar ook niet te weinig. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat mensen die consistent minder dan 7 uur slapen, ook korter leven. Zorg er dus voor dat je meer dan 7 uur pakt (bijvoorbeeld 8 a 9 uur) maar ga ook weer niet overdrijven.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief 

Bron | Holistik
Beeld | iStock

Ook interessant