null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Volgens deze specialisten leidt coronacrisis níet tot 500 extra slachtoffers borstkanker

Het stilleggen van het bevolkingsonderzoek door de coronacrisis zou ervoor zorgen dat 500 meer vrouwen overlijden aan borstkanker, werd eerder deze week gemeld. Toch ligt het anders, zeggen meerdere specialisten nu. Het cijfer zou volgens hen gelukkig een stuk lager liggen.

Het sterftecijfer dat het Alexander Monro Ziekenhuis in Bilthoven zondag naar buiten bracht, zou de gevolgen van het stilleggen van het bevolkingsonderzoek zwaar overschat hebben.

Bevolkingsonderzoeken

Halverwege maart, nog aan het begin van de coronacrisis, besloot het ministerie van Volksgezondheid de bevolkingsonderzoeken naar borstkanker, darmkanker en baarmoederhalskanker tijdelijk stop te zetten. Doorverwijzingen zonder spoed moesten uitgesteld worden om plaats te maken voor coronapatiënten. Inmiddels worden de onderzoeken – na drie maanden stilgelegen te hebben – weer opgestart. Maar de exacte gevolgen van het stopzetten van het onderzoek naar borstkanker door de coronacrisis zijn nog onbekend. Toch deelde het Alexander Monro Ziekenhuis dit weekend een verwachting. Volgens hen zullen er door de onderzoeksstop in de komende jaren 500 meer vrouwen overlijden door borstkanker. Een cijfer waar veel mensen uiteraard van schrokken.

Lees ook: Bevolkingsonderzoeken naar kanker worden weer opgestart

Geen spoed

Professor Lenny Verkooijen van het UMC zegt tegen EenVandaag dat ze de zorgen bij mensen graag weg wil nemen. Er zijn twee redenen waarom zij denkt dat het helemaal niet nodig is om je druk te maken. Ten eerste denkt ze dat het aantal extra sterftes veel te hoog is ingeschat, vooral omdat de screening nu alsnog ingehaald wordt. "En een heleboel tumoren die we vinden bij de screening kunnen best een tijdje wachten voor ze behandeld moeten worden”, zegt ze. Mensen die met mogelijke symptomen van borstkanker naar een arts gingen, konden ook tijdens de eerste drie maanden van de coronacrisis gewoon terecht in het ziekenhuis.

Groot-Brittannië

Ook Jelle Wesseling, hoogleraar Pathologie en borstkankeronderzoeker in het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis, vindt dat we kritisch naar dat cijfer moeten kijken. Als voorbeeld noemt hij Groot-Brittannië, waar alle vrouwen om de drie jaar voor een bevolkingsonderzoek komen. “De overleving is daar zeer vergelijkbaar met de situatie in Nederland”, zegt hij tegen EenVandaag. Ook hij benoemt dat de coronacrisis het onderzoek naar borstkanker verlaat, maar niet afschaft.

Tien tot dertig jaar

Klinisch epidemioloog bij het Integraal Kankercentrum Nederland Sabine Siesling deelt de zorgen van het ziekenhuis, maar zegt dat het te vroeg is om daar een nummer aan te plakken. Een schatting van minimal 500 extra sterftes door borstkanker na de coronacrisis vindt ze dan ook erg hoog. “We weten nog niets over de vrouwen die niet via de screening zijn binnengekomen, omdat er geen screening was. En het effect van vertraging van diagnose is pas te meten tien tot ongeveer dertig jaar na deze vertraging."

Huisarts

Alle specialisten benadrukken dat mensen die klachten hebben vooral níet moeten wachten op een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek. Je kunt ook nu gewoon bij je huisarts terecht, die je door kan verwijzen naar een specialist in het ziekenhuis.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | EenVandaag, Het Parool

Beeld | Getty Images

null Beeld

Er ligt een nieuwe Margriet in de schappen! Met héél veel tips om je lijf in topvorm te houden en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m veilig online zonder extra verzendkosten.

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden