Margriet logo
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Volgend jaar minder hooikoortsklachten? Begin dan deze zomer al met déze behandeling

Loop je ook constant te niezen, snotteren en prikken je ogen enorm? Dan heb je waarschijnlijk flink last van hooikoorts. Als je daar volgend jaar graag een stuk minder last van wilt hebben, zou je deze zomer al moeten starten met een nieuwe behandeling: immunotherapie tegen hooikoorts. Door deze behandeling zul je merken dat je steeds minder klachten krijgt wanneer je in een omgeving vol stuifmeel bent.

We zochten voor je uit hoe immunotherapie precies werkt als je last hebt van hooikoorts.

Immunotherapie tegen hooikoorts

Immunotherapie wordt ook wel ‘desensibiliseren’ genoemd: je immuunsysteem wordt minder gevoelig gemaakt voor bepaalde stoffen die het nu ziet als indringers en een allergische reactie veroorzaken. Dat gebeurt door telkens een klein beetje van het allergeen toe te dienen aan je lichaam.

Dat kan op verschillende manieren gebeuren, bijvoorbeeld door druppeltjes te geven onder de tong of via een injectie in je bovenarm. Bij hooikoorts zul je bij immunotherapie dus steeds kleine hoeveelheden stuifmeel van grassen of bomen binnen krijgen. De hoeveelheid van het allergeen wat je toegediend krijgt wordt steeds groter, waardoor je een tolerantie opbouwt voor stuifmeel.

Lang proces

Maar voor je over je hooikoorts heen bent, moet je best een lang proces doorlopen als je immunotherapie krijgt. Je bent dus niet in een paar weken van je klachten af; vandaar dat we zeggen dat je deze zomer zou moeten starten om volgend jaar minder symptomen te hebben.

De behandeling van hooikoorts met immunotherapie kan wel drie tot vijf jaar duren, en dan ben je nog niet altijd helemaal genezen van je allergie. De behandeling bestaat uit twee fases: eerst de instelfase en dan de onderhoudsfase.

Instelfase

De eerste periode van je behandeling noemen we de instelfase, en verschilt per allergeen. Meestal is deze periode zo’n zes tot elf weken lang. De instelfase is bedoeld om je lichaam te laten wennen aan de stof waarvoor je allergisch bent, en te testen hoe je op het allergeen reageert. Daarom wordt dit ook (bijna) altijd gedaan door een specialist in het ziekenhuis, en niet door je huisarts.

Als eerste behandeling krijg je meestal drie injecties met het allergeen, met daartussen steeds een half uur wachttijd. Als je na deze injecties geen ernstige klachten hebt, mag je weer naar huis. Na die eerste behandeling moet je elke week een keer langskomen in het ziekenhuis, en krijg je een injectie met de stof die jouw hooikoorts veroorzaakt. De concentratie van die stof wordt elke week opgehoogd, tot na een aantal weken de maximale dosering bereikt wordt.

Onderhoudsfase

Als je die maximale dosering bereikt hebt en (bijna) geen bijwerkingen hebt, kom je in de onderhoudsfase. Deze periode duurt zo’n drie tot vijf jaar, afhankelijk van de allergenen en behandelvorm. Als je in de onderhoudsfase van immunotherapie tegen hooikoorts zit, ga je maandelijks naar het ziekenhuis om een injectie met een concentratie pollen te halen. Na de injectie wacht je dan dertig minuten, en als er geen allergische reactie volgt mag je weer naar huis. Als het meer dan één pollenseizoen goed gaat met deze behandeling, kan de huisarts de injecties overnemen.

Lees ook: Kun je als volwassene nog over hooikoorts heen groeien?

Niet iedereen genezen

In het algemeen werkt immunotherapie volgens het UMCG bij ongeveer een derde van de patiënten zo goed dat zij geen medicijnen tegen hooikoorts meer hoeven te gebruiken. En een derde van de patiënten kan minder medicijnen gaan gebruiken. Bij de laatste groep slaat de behandeling helaas niet aan. Dit ligt aan verschillende factoren, waaronder de klachten die je hebt, de allergenen die je klachten veroorzaken en de reactie van je lichaam op de behandeling.

Voor je begint aan deze behandeling kan een specialist op basis van die factoren vaak een schattig maken van hoe succesvol immunotherapie kan zijn voor de behandeling van jouw hooikoorts.

Nadelen van hooikoorts na immunotherapie

Hoewel de behandeling voor veel mensen met ernstige allergieklachten een echte uitkomst is, heeft het ook nadelen. Zo is het een lange behandeling die veel tijd kost en sommige mensen erg intensief vinden. Ook kan het een negatieve invloed hebben op andere aandoeningen, zoals astma of atopisch eczeem.

Als deze klachten te ernstig worden, kan het zo zijn dat je moet stoppen met de behandeling. Dit zijn dus zeker dingen die je moet overwegen voor je kiest voor immunotherapie tegen hooikoorts.

Bron | UMCG, Hooikoorts.com

Beeld | Getty Images

v

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden