Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Van mondkapjes tot beademingsapparatuur: zijn we klaar voor een tweede golf?

beschermingsmiddelen-bij-een-tweede-golf-dreigt-er-opnieuw-een-tekort.jpg

Een tweede golf van het coronavirus in Nederland ligt op de loer. Zeker nu het aantal besmettingen weer gestaag lijkt toe te nemen en er op verschillende plekken in het land coronabrandhaarden ontstaan. Hebben we in de tussentijd geleerd van de vorige uitbraak en voor een tweede golf genoeg beschermingsmiddelen zoals mondkapjes, maar ook voldoende ziekenhuiscapaciteit? 

Zijn we klaar voor een mogelijke nieuwe golf of dreigt er ook bij een tweede piek een te kort aan beschermingsmiddelen?

Voldoende beschermingsmiddelen bij een tweede golf

Volgens Tom Elbersen, woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid zijn er in principe op dit moment voor een tweede golf genoeg beschermingsmiddelen, zoals mondkapjes, handschoenen en speciale kleding. Aan RTL Nieuws legt Elbersen uit dat dit natuurlijk wel binnen bepaalde maximale hoeveelheden is. Als de tweede golf redelijk vergelijkbaar verloopt met de eerste piek rond maart, zijn we dit keer qua beschermingsmiddelen goed voorbereid. 

Eerdere schaarste 

Dat hier ditmaal zo goed op wordt voorbereid komt vooral door het eerdere tekort aan beschermingsmiddelen in maart. Alle mondkapjes, veiligheidsbrillen, handschoenen en andere beschermende kleding ging naar de intensive care afdelingen in ziekenhuizen. En ook daar ontstond schaarste. Daarnaast konden door het tekort medewerkers in de thuiszorg en verzorgingstehuizen geen gebruik maken van dit soort beschermingsmiddelen, terwijl ook zij juist met de meest kwetsbare doelgroepen werken. Vandaar dat dit nu met de dreiging van een tweede golf hoge prioriteit heeft. Elbersen legt uit dat er strikte richtlijnen zijn opgesteld voor wie recht hebben op beschermingsmiddelen naast de ziekenhuizen, zodat de voorraad beter verdeeld kan worden. Via het Landelijk Consortium Hulpmiddelen kunnen zorgmedewerkers en zorginstellingen de beschermingsmiddelen aanvragen. 

Lees ook: Het draaiboek bij een tweede coronagolf: wie krijgt bij tekort een IC-bed?

Genoeg beademingsapparatuur

Tijdens de eerste golf dreigde er ook een tekort aan beademingsapparatuur op de intensive care. Elbersen laat weten dat ook deze tekorten inmiddels zijn opgelost. Dit komt onder andere door de inzet van apparaten uit andere sectoren zoals Defensie en veeartsen. Ook bij een tweede golf moet er in principe voldoende beademingsapparatuur zijn om alle coronapatiënten op de IC-afdeling te kunnen helpen. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | RTL Nieuws
Beeld | iStock

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant