Voetschimmel: wat zijn de symptomen en wat kun je er tegen doen?
Voetschimmel: we hebben het er niet graag over en het klinkt natuurlijk niet heel fris, maar het komt véél vaker voor dan je waarschijnlijk denkt. Het is enorm besmettelijk, dus heel belangrijk dat je het aanpakt als je zo'n infectie hebt.
En je huisarts ziet het regelmatig: niets om je voor te schamen dus.
Wat is voetschimmel?
Een schimmel is een levend organisme, dat goed kan groeien in een vochtige warme omgeving op iets levends. Ze zitten óveral, iedereen heeft schimmels op zijn of haar lichaam zitten. In principe is dat niet zo erg, omdat je van nature een dun vetlaagje op je huid hebt dat klachten voorkomt. Maar soms werkt dat niet goed, bijvoorbeeld als het vetlaagje beschadigd is. De schimmel kan dan door dat laagje je huid binnendringen, en daar flink groeien.
Maar hoe loop je voetschimmel op? Schimmels zijn enorm bemettelijk en verspreiden zich via de kleine huidschilfers die je huid van nature loslaat. Loopt iemand met voetschimmel ergens zonder sokken, schoenen of slippers aan, dan laat hij of zij ongemerkt van die minuscule schilfertjes achter. Dat gebeurt bijvoorbeeld als je in openbare ruimtes als zwembaden, de sportschool, gemeenschappelijke douches en sauna’s bent. Loop jij daar vervolgens met je warme, vochtige voeten, dan is dat een perfecte situatie om toe te slaan voor schimmel.
Roodheid en schilfers bij je tenen
Je herkent voetschimmel wanneer er schilfers ontstaan tussen je tenen- en als gevolg daarvan krijg je kloofjes tussen je tenen omdat het daar vochtiger en broeieriger is. De schimmel zit vooral bovenop en tussen je tenen, en soms op je voetzolen. Je kunt ook schilfers hebben aan de zijkant van je voet. De plekken waar je last hebt van voetschimmel, hebben vaak een andere kleur dan je normale huidskleur: lichter, donkerder of rood. Voetschimmel jeukt en kan een branderig gevoel geven, maar doet meestal pijn. Je kunt wel pijn of een naar gevoel krijgen door de kloofjes die ontstaan.
Voetschimmel of eczeem
Soms is het onduidelijk of je voetschimmel of eczeem hebt. Eczeem ziet er meer uit als blaasjes, het zit vaak aan de rand van je voet en aan de randen van je tenen en meestal niet ertussen. Eczeem is niet besmettelijk, het jeukt en kan een branderige pijn geven. Extra verwarrend is dat voetschimmel soms zwemmerseczeem wordt genoemd, maar het is dus geen eczeem. Twijfel je? Dan is een bezoekje aan de huisarts verstandig.
Voetschimmel behandelen
In 2019 vertelde huisarts Mirella Buurman ons dat je je voeten bij voetschimmel beter níet met zeep kan wassen. “En als het echt moet, dan kort en spoel goed af, want zeep geeft de huid een lagere zuurtegraad en dan krijgt schimmel meer kans. Je haalt dan een deel van de bescherming van de huid weg. Droog je voeten goed af en föhn tussen je tenen bij hardnekkige schimmel.” Daarnaast is het heel belangrijk dat je geen plastic schoenen draagt, maar kiest voor ruim zittende, ademende schoenen. Talkpoeder tussen je tenen kan ook helpen. En draag iedere dag schone wollen of katoenen sokken.
Ook is het verstandig om je voetschimmel aan te pakken door twee keer per dag te smeren met een anti-schimmelzalf, met de werkzame stof miconazol. Deze kun je kopen bij bijvoorbeeld de apotheek of drogist. Na twee tot vier weken zul je zien dat er grote verbetering optreedt, maar smeer nog door tot een week nadat de klachten verdwenen zijn. Dat kan soms flink lang duren: tot wel zes weken. Lees voor gebruik natuurlijk altijd de bijsluiter. Heb je goed gesmeerd en verdwijnen de klachten toch niet, ga dan naar de huisarts. Die kan een andere anti-schimmelzalf voorschrijven, maar vooral kijken of er iets anders aan de hand is.
Interview Mirella Buurman | Bianca Bartels
Bron | Thuisarts