null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Voetschimmel: wat zijn de symptomen en wat kun je er tegen doen?

Wilke (52): “Ik heb steeds pijn en open plekjes tussen mijn tenen. Hoe weet ik of het een schimmel is? En nog belangrijker: wat kan ik doen tegen voetschimmel?”

“Voetschimmel komt vaak voor, het is besmettelijk en je loopt het voornamelijk op via beschadigingen in je huid", legt huisarts Mirella Buurman uit.

Voetschimmel oplopen in openbare ruimtes

"Een schimmel is een levend organisme dat goed groeit in een vochtige, warme omgeving op iets levends. Schimmels kunnen op verschillende plekken op je huid zitten, maar je vindt ze vaak op je voeten. Dit komt doordat die vaak warm en vochtig zijn (zweetvoeten), en je loopt ze makkelijk op in openbare ruimtes. Mensen met voetschimmel verliezen namelijk schilfertjes die bij een beschadigd plekje op jouw huid terechtkomen en je zo kunnen besmetten.

Je loopt ze dus vaak op in gemeenschappelijke douches, gymzalen, zwembaden en sauna’s (niet in de sauna zelf, want die is te heet en te droog). Wanneer je slippers draagt is de kans veel minder groot dat je met een schilfertje in aanraking komt, het advies is dus om die te dragen – ook als je al voetschimmel hebt, zodat je anderen minder snel besmet.

Roodheid en schilfers bij je tenen

Je herkent schimmel doordat je tenen rood worden en er schilfers ontstaan - en als gevolg daarvan krijg je kloofjes tussen je tenen omdat het daar vochtiger en broeieriger is. De schimmel zit vooral bovenop en tussen je tenen en soms op je voetzolen. Voetschimmel jeukt, maar doet geen pijn. Je kunt wel pijn krijgen door de kloofjes.

Voetschimmel of eczeem

Soms is het onduidelijk of je voetschimmel of eczeem hebt. Eczeem ziet er meer uit als blaasjes, het zit vaak aan de rand van je voet en aan de randen van je tenen en meestal niet ertussen. Eczeem is niet besmettelijk, het jeukt en kan een branderige pijn geven. Extra verwarrend is dat voetschimmel soms zwemmerseczeem wordt genoemd, maar het is dus geen eczeem.

Voeten wassen met zeep?

Heb je voetschimmel, was je voeten dan liefst niet met zeep. En als het echt moet, dan kort en spoel goed af, want zeep geeft de huid een lagere zuurtegraad en dan krijgt schimmel meer kans. Je haalt dan een deel van de bescherming van de huid weg. Droog je voeten goed af en föhn tussen je tenen bij hardnekkige schimmel.

Anti-schimmelzalf

Smeer daarnaast twee keer per dag een anti-schimmelzalf met de werkzame stof miconazol die je bij de drogist kunt kopen. Je ziet dan na twee tot vier weken verbetering optreden. Smeer door tot een week nadat de klachten verdwenen zijn omdat de schimmel dan pas echt weg is. Dat kan soms in totaal wel zes weken duren.

Draag daarnaast geen plastic schoenen maar ruim zittende, ademende schoenen. Talkpoeder tussen je tenen kan ook helpen. En draag iedere dag schone wollen of katoenen sokken. Heb je goed gesmeerd en verdwijnen de klachten toch niet, ga dan naar de huisarts. Die kan een andere anti-schimmelzalf voorschrijven, maar vooral kijken of er iets anders aan de hand is.”

null Beeld

Mirella Buurman is huisarts en huisartsopleider. Daarnaast is ze bestuurslid van de Huisartsenopleidersvereniging van het VUmc.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Tekst | Bianca Bartels

Beeld | iStock

Dit is afkomstig uit Margriet 2019-45.

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden