null Beeld

Voetreflexologie: wat is het en waar kun je het voor gebruiken?

Voetreflexologie is een oude holistische natuurgeneeswijze, waarbij er vanuit wordt gegaan dat elk lichaamsdeel en orgaan wordt weerspiegeld in de onder-boven- en zijkanten van je voeten. Wat dit precies betekent en wat je hiermee kunt doen leggen we je in dit artikel uit.

Holistische werkwijze

Holistisch betekent dat lichaam en geest als één worden beschouwd. Hierbij ligt de focus – anders dan in de reguliere geneeskunde – niet alleen op de aandoening, maar wordt er naar de hele mens gekeken. Dit omdat -volgens deze visie- een aandoening het gevolg is van een disbalans in het lichaam. Dat heeft dan weer blokkades tot gevolg, die de energiebanen (meridianen) hinderen. En dan kan de gezondheid gaan haperen.

Waarom voetreflexologie?

Om het evenwicht in je lichaam te herstellen, zou voetreflexologie kunnen helpen. Deze therapie gaat ervan uit dat elk lichaamsdeel en orgaan wordt weerspiegeld in de onder- boven- en zijkanten van de voeten. Je kunt je voeten dus eigenlijk als een soort van plattegrond van je lichaam zien. Zo weerspiegelen je tenen bijvoorbeeld je hoofd/hersenen, de bal van je voet je hart en longen, de gevoelige plek in het midden van je voetzool je nieren en de onderkant van je hiel je geslachtsorganen, bekken en billen. Daarnaast vertegenwoordigt je rechtervoet de rechterkant van je lichaam en je linkervoet de linkerkant.

Zelfgenezend vermogen van het lichaam

Door de blokkades in je voeten weg te masseren, herstelt de doorbloeding en de afvoer van afvalstoffen. Hierdoor komt er weer een optimale energiedoorstroming op gang, waardoor het zelfgenezend vermogen van je lichaam weer optimaal kan herstellen. Een verstoorde balans kan overigens verschillende oorzaken hebben. Denk bijvoorbeeld aan: te veel stress, verkeerde voeding, te weinig slaap, een verkeerde houding, een traumatische ervaring of ziekte.

Waarvoor kun je voetreflexologie gebruiken?

Voor een voetreflexmassage hoeft er niet direct sprake te zijn van een duidelijke klacht. De therapie kan worden ingezet om vier redenen:

1. Preventief

Om eventuele klachten te voorkomen. Door voetreflexologie worden eventuele blokkades opgespoord en weggemasseerd, zodat het evenwicht tussen lichaam en geest optimaal blijft.

2. Ter ontspanning

Voetreflexologie kan ook heel ontspannend werken. Mensen die bijvoorbeeld tegen een burn-out aanzitten, gestrest of permanent moe zijn, of een zware periode doormaken, kunnen baat hebben bij een reflexmassage die rust biedt en energie geeft.

3. Om een klacht te behandelen

Voetreflexologie kan verlichting geven bij uiteenlopende klachten, zoals: spier- en gewrichtsklachten, rugklachten, menstruatiepijn, maag- en darmklachten, luchtwegproblemen, hoofdpijn, migraine, stress, somberheid, vermoeidheid en overgangsklachten.

4. Om je voeten gezond te houden

Al kan dat ook met een ‘gewone’ voetmassage. Stimulatie van de spieren en het weefsel kan zwelling of andere vervelende aandoeningen helpen voorkomen. Je kunt je voeten natuurlijk ook zelf – liefst dagelijks – verwennen met een vijf-minuten-massage, waar je ook heel relaxed van wordt. Sluit af met een vettige crème of olie om de huid soepel te houden.

Wat gebeurt er tijdens voetreflexologie?

De behandeling begint altijd eerst met een intakegesprek. Om erachter te komen wat er aan de hand is, zullen er vragen worden gesteld over: je stemming, levensstijl, voeding, algehele gezondheid en ziektegeschiedenis. Daarna wordt er een behandelplan opgesteld. De behandeling zelf duurt ongeveer drie kwartier, waarna je even rustig kan bijkomen en een glas water kunt drinken. Hoeveel behandelingen nodig zijn is afhankelijk van de klacht; is deze chronisch of acuut? Of zijn de sessies meer gericht op preventie of ontspanning?

Blokkades opsporen

Tijdens de behandeling wordt met duimen en vingers de hele voet afgetast om te kunnen voelen waar eventuele blokkades zitten. Die voelen soms warmer aan. Afhankelijk van de klacht krijgen de reflexzones – drukpunten – die corresponderen met de mogelijke oorzaak van de klacht extra aandacht. Bij overgangsklachten bijvoorbeeld is dat onder meer het middelste deel van de grote teen; dat plekje correspondeert met de hypofyse die het hormoonstelsel regelt.

Energiestroom herstellen

Een andere reflexzone – die in verbinding staat met de geslachtsorganen – bevindt zich aan de onderkant van de hiel. Vaak last van de bijholtes? Die zones bevinden zich op de toppen van de tenen. De therapeut oefent op de desbetreffende plek druk uit met duimen en/of vingers en/of knokkels en/of maakt daarbij een draaiende beweging. Het doel is om via stimulatie – strijken, kneden en kloppen – de energiestroom te herstellen, waardoor de bloed- en lymfecirculatie weer optimaal worden.

Zijn er verschillende soorten voetreflex therapieën?

Er zijn twee stromingen, de westerse en de Chinese. Het verschil tussen beide methodes – die uiteraard vooral veel met elkaar gemeen hebben – is dat bij de Chinese benadering niet alleen de voeten worden behandeld, maar ook onderbenen en knieën worden meegenomen. Daarnaast is er specifiekere aandacht voor acupunctuurpunten en meridianen. De oosterse manier zou dus wat completer zijn en hierdoor mogelijk effectiever. Therapeuten die in zowel de westerse als de Chinese aanpak zijn gespecialiseerd combineren beide methodes meestal.

Wat is het verschil met een gewone voetmassage?

Beide behandelingen hebben uiteraard overeenkomsten, maar een voetreflextherapeut focust op de reflexzones die corresponderen met bepaalde organen in het lichaam. Een ‘gewone’ masseur of fysiotherapeut richt zich op klachten die worden veroorzaakt door – bijvoorbeeld – een verkeerde houding of door problemen met de spieren, weefsels of gewrichten van de voeten.

Is voetreflexologie wetenschappelijk bewezen?

Nee. Er is wel meerdere malen onderzoek naar gedaan, maar de resultaten waren onvoldoende om de wetenschap te kunnen overtuigen. Stichting Skepsis noemt het met enige humor zelfs een ‘tenenkrommende pseudowetenschap’. Zoals voor veel natuurgeneeswijzen geldt: je gelooft erin of niet en als je er baat bij hebt, is dat mooi meegenomen.

Is voetreflexologie veilig?

Voetreflexologie moet worden beschouwd als een aanvullende alternatieve geneeswijze en is in geen geval een vervangende behandeling voor ernstige aandoeningen. Een goede therapeut zal bij een gezondheidsklacht altijd adviseren eerst een reguliere arts te raadplegen. De therapeut is immers geen arts en kan en mag dus geen diagnose stellen en geen medische handelingen verrichten. Raadpleeg sowieso altijd eerst de huisarts als je te maken hebt (gehad) met: diabetes, reuma, een ernstige voetblessure of artritis, trombose of een andere aandoening die te maken heeft met de bloedsomloop.

Wat kost het en wordt het vergoed?

Een uur reflexzonetherapie kost gemiddeld tussen de veertig en zestig euro en wordt door een groot aantal zorgverzekeraars vergoed, mits je een aanvullend pakket hebt met een vergoeding voor alternatieve/complementaire geneeswijzen. Ook moet de reflexzonetherapeut aan een aantal (kwaliteits)voorwaarden voldoen, voordat je voor vergoeding in aanmerking komt. Zo moet de therapeut zijn aangesloten bij een erkende beroepsvereniging voor reflexzonetherapie. Kijk voor een compleet overzicht van voorwaarden op zorgwijzer.nl.

Kun je ook zelf aan de slag?

Dat kan. Het is namelijk heerlijk ontspannend, verlaagt de spierspanning en is sowieso een weldaad voor lichaam en geest. Maar vooral voor je voeten natuurlijk, die je dankbaar zullen zijn. Is er niemand in de buurt die je voeten even fijn onder handen kan nemen? Geen nood, want met een simpele tennisbal kom je ook al een heel eind. Neem liever niet zo’n keiharde nieuwe – dat is mogelijk te pijnlijk – maar een bal die wat zachter is geworden. Zet ontspannende muziek op, trek makkelijk zittende kleding aan en ga blootsvoets voor de tennisbal staan. Richt je aandacht voor honderd procent op je voeten en op wat je voelt.

Zo ga je te werk

Sta je goed? Voel je hoe je voeten op de grond staan? Adem rustig in en uit en blijf dat met die kalmte doen; wie zijn adem ‘vastzet’ bereikt geen ontspanning. Zet dan je rechtervoet op de tennisbal en voel hoe je gewicht zich verplaatst naar je linkerbeen. Druk je rechtervoet op de bal en maak cirkelende bewegingen. Doe dat niet hard, maar zacht en beheerst. Wissel na een minuut of vijf van voet. Er zijn trouwens ook speciale voetenrollers te koop; je hebt al een prima exemplaar voor nog geen tien euro. Smeer daarna de voeten goed in met een heerlijke voetcrème.

Wil je wat specifieker aan de slag?

Ontspan je voeten – eerst de rechter, dan de linker – start dan met deze zachte en simpele relaxtechniek: oefen druk uit en knijp, strijk en kneed de voet lichtjes. Als het maar goed voelt! Sluit af door met de duim tien seconden op de reflexzone van de zonnevlecht (solar plexus, de derde chakra die de energie verdeelt) te drukken, die zich precies op de inkeping onder de bal van je voet bevindt. Dat plekje bevordert rust en kalmte. ‘Wandel’ vervolgens rustig met je duim naar de reflexpunten van je lichaam, die aandacht nodig hebben.

Heb je moeite met rustig ademhalen?

Richt je dan op de bal van je voet. Veel spanning in nek en schouders? Concentreer je op de richel bovenaan de voetzool, waar de tenen beginnen. Ben je tobberig van aard en zou je liever wat positiever in het leven staan? De toppen van de tenen weerspiegelen hoofd en hersenen.

Behoefte aan betere slaap?

Aan de bovenkant van de voeten, een centimeter boven de tussenruimte tussen de grote en de tweede teen, zitten twee drukpunten die helpen bij een betere nachtrust. Zet je duim op de plek waar de botjes samen komen en druk ongeveer vijf seconden. Herhaal dat een paar keer. Een andere reflexzone voor een goede slaap is weer de plaats waar de zonnevlecht wordt gereflecteerd: bij de inkeping onder aan de bal van de voet. Oefen daar dertig seconden druk op uit – of maak een draaiende beweging – en herhaal dat een keer of vijf. Welterusten.

Tekst | Heleen Spanjaard

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden