Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Diabetische voet: op deze voetproblemen moet je letten bij diabetes

voetproblemen-diabetes.jpg

Van eelt en wondjes tot een uit de hand gelopen ontsteking, veel mensen met diabetes krijgen last van allerlei voetproblemen. De verzamelnaam hiervoor is ‘diabetische voet’. Wat begint met een klein onschuldig plekje kan al snel uitgroeien tot een ernstig probleem. Daarom is het belangrijk om je voeten goed in de gaten te houden als je last hebt van diabetes. Maar waar moet je dan op letten? 

Van symptomen tot voorkomen: Jasmijn van der Linde, kennisspecialist bij Diabetes Fonds, legt het uit. 

Wat is een diabetische voet? 

Jasmijn van der Linde legt uit dat de term ‘diabetische voet’ vaak nogal onduidelijk klinkt, maar dat het een verzamelnaam is voor allerlei verschillende voetproblemen bij mensen met diabetes. “Dit kan uiteenlopen van een onopvallend wondje op de voet tot een ernstige ontsteking. Een wondje klinkt misschien niet heel ernstig, maar bij mensen met diabetes kan dit vrij snel infecteren. En in het ergste geval zelfs uitlopen op een botinfectie met een amputatie tot gevolg”, aldus Van der Linde.   

Het gevaar bij diabetes is dat wondjes en zweren minder snel genezen. Daarnaast zijn mensen met diabetesvatbaarder voor infecties, hebben een minder goede doorbloeding én kunnen hun zenuwen dusdanig beschadigen waardoor de voeten uiteindelijk minder gevoelig worden. Dat minder voelen door zenuwschade wordt ook wel neuropathie genoemd. Het geeft je een grotere kans op voetproblemen. Van der Linde: “Stel je hebt een steentje in je schoen en je voelt dit niet, dan kun je een wondje krijgen. Vervolgens voel je ook niet dat je dat wondje hebt, waardoor het makkelijk kan gaan infecteren. Zo kan het van kwaad tot erger gaan. Daarom is neuropathie, dus het verliezen van gevoel in bijvoorbeeld je voeten, een van de grootste oorzaken van voetcomplicaties.”

De symptomen 

Iemand met diabetes heeft dus meer kans op voetproblemen en kans op een ernstiger verloop. Van der Linde: “De klachten kunnen nog heel licht zijn, waardoor sommige mensen ze niet meteen als vervelend ervaren of zelfs niet opmerken. Toch is het voor mensen met diabetes wel echt een rode vlag.” Daarom is het belangrijk om alert te zijn op de volgende symptomen van een diabetische voet:

 • Hele koude of warme voeten
 • Rode, gezwollen voeten 
 • Verkleuringen aan tenen en voet
 • Tintelende voeten, pijnscheuten, kramp 
 • Eeltplekken (eelt verhoogt de kans op voetwondjes)
 • Minder gevoel in je voeten 
 • Anders gaan lopen 
 • Ongevoeligheid voor warmte of kou
 • Moeilijk genezende wondjes (wondjes die langer dan zeven dagen blijven)
 • Overgevoeligheid bij lichte druk  

Volgens Van der Linde zijn slecht genezende wondjes belangrijk om op te letten. Ze raadt aan om daarbij naar de dokter te gaan voor verder onderzoek. 

Grotere kans op voetklachten 

“Eigenlijk zijn voetproblemen vaak het gevolg van andere problemen bij diabetes.”, legt Van der Linde uit. “Doordat in het hele lichaam sprake kan zijn van aangetaste zenuwen, beschadigde bloedvaten en een verhoogde infectiegevoeligheid. Daarnaast kunnen wondjes slechter genezen, doordat de bloedsuikers van mensen met diabetes meer schommelen. En die stabiele bloedsuiker heb je juist nodig voor een goede wondgenezing.”, aldus de specialist. 

Lees ook: Wat is het verschil tussen diabetes type 1 en diabetes type 2?

De gevolgen 

Ongeveer de helft van de mensen met diabetes en een voetwond krijgt hierbij een voetinfectie. Daarvan krijgt één op de vijf mensen een infectie van een bot in de voet. Een botinfectie kan uiteindelijk ook leiden tot een amputatie van een teen, voet of zelfs een (stuk van) het been. Toch gebeurt dat volgens Van der Linde gelukkig niet vaak en kan goed opletten en op tijd aan de bel trekken veel narigheid voorkomen. 

“Er wordt nog onderzoek gedaan naar een optimale behandeling bij een botinfectie om te voorkomen dat het van kwaad tot erger gaat. Maar wanneer je een wondje hebt, geldt altijd dat je dit goed in de gaten moet houden. Geneest het niet binnen zeven dagen? Neem dan contact op met de dokter. Zo kun je zo’n infectie het beste voorkomen.” 

Van der Linde wijst er op dat ook breukjes in de botten van de voet kunnen ontstaan, waardoor de voeten kunnen vervormen en doorzakken. Hierdoor gaat de patiënt moelijker lopen. Deze afwijking wordt Charcot voet genoemd. Dit komt gelukkig weinig voor, maar hierbij is een tijdige behandeling cruciaal. 

Voetproblemen voorkomen 

Om een diabetische voet te voorkomen is het dus belangrijk om regelmatig de voeten te controleren. Van der Linde raadt aan om dit jaarlijks door een zorgverlener, zoals een arts of podotherapeut, te laten doen en daarnaast dagelijks zelf je voeten onder de loep te nemen. “Het is best lastig om zelf te doen, maar let vooral op onregelmatigheden. Is mijn voet ineens roder dan normaal? Is er een zwelling? Zie ik een wondje of nieuw eelt? Zijn mijn voeten iets anders van vorm?” Van der Linde geeft als tip om heel regelmatig een foto van je voeten te maken. “Je ziet dan makkelijker eventuele veranderingen.” Daarnaast raadt zij aan om een spiegel te gebruiken voor de onderkant van je voeten, omdat die soms lastig zelf te controleren zijn.  

De specialist sluit af met nog een paar tips om zelf voetproblemen zoveel mogelijk problemen te voorkomen: 

 • Houd je bloedsuiker zo stabiel mogelijk 
 • Loop niet op blote voeten, ook niet in huis 
 • Knip nagels recht en niet te kort af
 • Experimenteer niet zelf met wondjes
 • Draag passende schoenen (die niet knellen en geen drukpunten hebben)
 • Draag wollen of katoenen sokken zonder dikke naden 
 • Controleer de binnenkant van je schoenen (let op steentjes en oneffenheden zoals een opgerolde zool)

Beeld | Getty Images

Margriet Podcast Onder Artikelbeeld

Nu op Margriet.nl: nieuwe afleveringen van ‘Mijn verhaal’ de podcast! In dit tweede seizoen van de indrukwekkende podcastserie gaan we wederom in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Met verhalen over verlies, bijzondere liefdes en ingrijpende ervaringen. Beluister vanaf 1 september iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast

Ook interessant