null Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

Voetklachten? 5x voetpijn die je niet moet negeren

Van hielpijn tot tintelende tenen: meestal hoef je je geen zorgen te maken als je last hebt van voetklachten. Maar ook als het niet ernstig is, kan pijn in je voeten je humeur flink verpesten. Dan pas merk je hoe vanzelfsprekend het is om overal te gaan en te staan waar je wil. Er zijn wel klachten die je maar beter niet kunt negeren, voordat het veel erger wordt.

"Wanneer je een stekende pijn voelt, dan moet je er echt door een huisarts naar laten kijken", zegt Dr. Chanel Perkins, DPM, ook bekend als Fab Foot Doc.

5 klachten die behandeld moeten worden

1. Hielpijn

"Er zijn verschillende oorzaken die hielpijn kunnen veroorzaken, maar het meest voorkomende type hielpijn is plantaire fasciitis, oftewel een ontsteking van de bindweefselband aan de onderkant van je voetzool", laat Dr. Chanel Perkins weten. "Wanneer je een stekende pijn voelt, dan moet je er echt door een huisarts naar laten kijken. Als je tijdens de coronapandemie weinig beweging hebt gehad en plotseling besluit om terug te gaan naar je intensieve trainingsroutine, kan dit gemakkelijk plantaire fasciitis veroorzaken. Of bij een plotselinge toename van gewicht", gaat hij verder. Gelukkig kan deze hielpijn goed worden behandeld met steunzolen.

2. Achillespeesontsteking

De achillespees is een sterke, maar kwetsbare pees die loopt vanaf de kuitspieren naar de hiel en kan door overbelasting geïrriteerd raken of erger nog: gaan ontsteken. Bij een beginnende achillespeesontsteking heb je vooral klachten tijdens en na het sporten. Maar als de ontsteking niet behandeld wordt, dan worden de klachten steeds erger. "Als je graag hakken draag en je voet te lang in die positie wordt gebogen, zal het probleem alleen maar toenemen", zegt Dr. Perkins. "Bij vrouwen die vaak hoge hakken dragen, passen de achillespees en spieren zich geleidelijk aan aan de kortere lengte, omdat de hiel niet helemaal op de grond gezet wordt. Dan is dus overgaan op platte schoenen of sneakers een ramp voor de achillespees." Deze moet dan namelijk opeens meer rekken en raakt geïrriteerd of ontstoken. Tijd dus voor een huisartsbezoek.

Lees ook: Dit vertellen je voeten jou over je gezondheid

3. Een stressfractuur

Een stressfractuur is een breuk die ontstaat door overbelasting van de botten. Mensen met een verhoogd risico op stressfracturen zijn bijvoorbeeld militairen, atleten, dansers of hardlopers. En vrouwen lopen een hoger risico dan mannen, vooral in geval van menstruatiestoornissen, botontkalking of eetstoornissen. "Deze fractuur wordt gekenmerkt door scherpe, plaatselijke pijn, gevoeligheid en zwelling. Patiënten weten vaak niet eens dat ze een stressfractuur hebben", aldus Dr. Perkins. "Als ik ze onderzoek weten ze vaak niet meer of ze hun voet hebben gestoten of niet of er iets op hebben laten vallen, maar ze hebben wel veel pijn."

4. Perifere neuropathie

Branderige of tintelende voeten is een vreselijk vervelend probleem. Je bent niet ziek, het doet niet echt pijn, maar je hebt er wél de hele tijd last van en ze kunnen je zelfs uit je slaap houden. Perifere neuropathie is een aandoening die wordt veroorzaakt door zenuwschade of ziekte, waardoor de zenuwen in het lichaam worden aangetast. Behandeling door een fysiotherapeut is hierbij zeer aan te raden en hierdoor kunnen de symptomen verminderen. "Perifere neuropathie begint geleidelijk en wordt vaak genegeerd, omdat het komt en gaat", legt Dr. Perkins uit. "Het kan beginnen als een kleine tinteling in je grote teen, een jaar later zijn het alle vijf de tenen. Meestal is er een tinteling, branderig gevoel of gevoelloosheid en kan je voet het gevoel hebben dat hij in één gebied 'in slaap valt'", vertelt de voetendokter. "Er zijn zoveel redenen waarom een ​​patiënt neuropathie kan hebben - van zenuwbeschadiging tot alcoholisme en zelfs vitaminetekorten."

Lees ook: Pijnlijke voeten? Dan moet je déze spiergroep trainen

5. Morton neuroma

Dit is een verdikking van de gevoelszenuw naar de tenen. De zenuwen die zorgen voor het gevoel in de tenen lopen in de voet tussen de middenvoetsbeentjes. De zenuw kan ingeklemd raken, waardoor er een irritatie optreedt van de zenuw met verdikking en vorming van bindweefsel. “Patiënten voelen het vaak op de bal van hun voet, op één plek. Het kan voelen alsof ze op een knikker of kiezelsteen stappen", zegt Dr. Perkins. Hoewel een patiënt met een neuroom dezelfde symptomen kan hebben als iemand die aan perifere neuropathie lijdt, hebben de twee aandoeningen ook enkele grote verschillen.

"Ten eerste verschijnen neuromen op MRI's, terwijl diagnoses van perifere neuropathie meestal klinisch zijn, omdat ze worden veroorzaakt door zenuwbeschadiging. Vanwege de zwelling kunnen we neuromen identificeren, omdat we niet alleen kunnen visualiseren waar het is, maar ook hoe groot de neuroom in de voet is", legt Dr. Perkins uit. Ontstekingsremmende medicijnen, injecties met corticosteroïden of operatief laten verwijderen wordt allemaal als behandeling aangeboden.

Wat je zelf kunt doen bij pijn onder de voet

  • Zak met ijs. Om pijn aan de onderkant van je voet meteen te verlichten, kun je een paar minuten een zak met ijsblokjes op het pijnlijke gebied leggen. Probeer ook zoveel mogelijk rust te nemen zodat de voet niet onnodig belast wordt.
  • Inlegzooltjes. De oplossing voor brandende of tintelende voeten is even simpel als doeltreffend. Je hoeft niet al je schoenen te vervangen. Je hoeft slechts één paar speciale inlegzolen aan te schaffen, die je in al je schoenen kunt gebruiken. Inlegzooltjes verlichten bij druk, pijn en een branderig gevoel, omdat ze schokdempend zijn wat aangenaam is voor de hiel.
  • Voetmassage of stretchen. Een goede doorbloeding is altijd belangrijk voor je voeten. Het kan dan ook geen kwaad om je voeten regelmatig te verwennen met een lekkere voetmassage.

Bron I Purewow.com

Beeld | Getty Image

Inge DalGetty Images/EyeEm

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden