Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

7 dingen die je moet weten over voedselvergiftiging op vakantie

zeven-dingen-die-je-moet-weten-over-voedselvergiftiging-tijdens-vakantie.jpg

Je kunt de pech hebben om voedselvergiftiging op te lopen op vakantie. In het buitenland (en zeker in niet-Europese landen) zijn de regels voor hygiëne namelijk wat minder streng. Hierdoor worden veel reizigers aldaar getroffen door voedselvergiftiging.

Oppassen met eten en drinken is dus geboden. Wij leggen je uit wat je nog méér moet weten over en kunt doen tegen voedselvergiftiging.

1. Wat verstaan we onder voedselvergiftiging?

Als je een voedselvergiftiging oploopt heeft een giftige stof in je eten – geproduceerd door bacteriën of schimmels – je ziek gemaakt. Dit kan komen doordat eten bijvoorbeeld te lang buiten de koelkast bewaard is. Ook ontstaat voedselvergiftiging vaak door bedorven of rauw voedsel of slechte hygiënische omstandigheden. Door eten te verhitten gaan ziekmakers wel dood, maar in sommige gevallen zorgt dat er niet voor dat gifstoffen onschadelijk worden.

Salmonella is één van de bacteriën die vergiftiging kan veroorzaken. Deze bacterie komt voor in (rauw) vlees, melk en (rauwe) eieren. De stafylokokkenbacterie vermeerdert zich snel bij kamertemperatuur en komt voor in kip of ander gevogelte, melk, vis, (rauwe) ham of (rauwe) eieren. Je kunt ook een voedselinfectie oplopen, maar dit is niet hetzelfde als een voedselvergiftiging. Bij een infectie zorgen bacteriën, parasieten of virussen in je eten namelijk voor klachten.

2. Wat zijn de symptomen van voedselvergiftiging?

Als je voedselvergiftiging opgelopen hebt, ontstaan de klachten meestal binnen 8 tot 24 uur uur na de besmetting. Diarree, misselijkheid en eventueel braken of buikkrampen kunnen wijzen op een voedselvergiftiging. Ook duizeligheid of een licht gevoel in het hoofd is één van de symptomen.

3. Hoe kun je genezen van een voedselvergiftiging op vakantie?

Een voedselvergiftiging duurt normaliter tussen de 24 en 48 uur. Hoewel de symptomen soms heftig zijn, is behandeling vaak niet nodig. Gebruik van antibiotica is niet mogelijk en daardoor kunnen zelfs complicaties optreden. Wel moet je erop letten dat je voldoende water (of bijvoorbeeld bouillon) drinkt om uitdroging te voorkomen. Ook is bij de apotheek een mengsel van zout en suiker (ORS) verkrijgbaar, waarmee je de kans op uitdroging kunt verminderen.

Neem voldoende rust, en koop – indien je last hebt van diarree – eventueel diarreeremmers bij een drogist of apotheek. Ook is het aan te raden geen koffie of zure fruitsappen te drinken, want je maag kan hierdoor nog meer van streek raken. Vermijd sterkte specerijen en eet licht verteerbaar voedsel. Roken en alcohol vermijden is ook aan te raden. Na een voedselvergiftiging kun je je nog een aantal dagen slap voelen.

4. Wanneer moet je naar de dokter?

Als je naast de eerder genoemde symptomen ook last hebt van heftig braken, koorts, bloed en slijm in de ontlasting of verschijnselen van uitdroging (sufheid, weinig plassen, erge dorst), is het aan te raden om een arts te raadplegen. Hetzelfde geldt als je je verward of suf voelt of denkt dat je gaat flauwvallen.

Ben je ouder dan zeventig jaar? Neem dan al contact op met de huisarts na één dag diarree (zeker als je er koorts bij hebt) of als je al langer dan acht uur niet geplast hebt. Ook als kleine kinderen veel moeten overgeven en weinig vocht binnenkrijgen, is een bezoek aan een huisarts aan te raden. Duren de klachten langer dan 48 uur of krijg je last van hevige pijn? Ook dan is het raadzaam naar een huisarts te gaan.

Als je in het buitenland naar de huisarts moet, kun je het beste contact opnemen met de alarmcentrale van je zorgverzekeraar. Je krijgt dan advies over waar je het beste heen kunt gaan. Deze alarmcentrale is heel de dag door bereikbaar. Het is dan ook verstandig om dit telefoonnummer op te slaan voor je op reis gaat. Bekijk hier het overzicht van telefoonnummers.

Lees ook
Alles wat je wilt weten over (het voorkomen van) reisziekte

5. Hoe zit het met vergoeding van je zorg- en reisverzekering?

De kosten van spoedeisende hulp in het buitenland worden vergoed door je basiszorgverzekering, maar de vergoeding is nooit hoger dan wat de zorg in Nederland zou kosten. In bijvoorbeeld Amerika, Zwitserland of Scandinavië zijn de kosten een stuk duurder dan in Nederland. De extra kosten die je dan maakt kun je verzekeren via een reisverzekering met dekking voor geneeskundige kosten of een aanvullende zorgverzekering.

6. En de gemiste vakantiedagen door ziekte tijdens je reis?

Als je voor langere tijd in het ziekenhuis moet blijven, vergoedt je reisverzekering de extra verblijfskosten. Als je eerder naar huis moet, vergoedt de annuleringsverzekering de kosten voor de dagen waar je geen gebruik meer van hebt gemaakt.

Lees ook
Zo voorkom je voedselvergiftiging op de camping

7. Hoe kun je voedselvergiftiging tijdens vakantie voorkomen?

Natuurlijk hoop je nooit ziek te worden op vakantie, en daarom zijn er dingen waar je van tevoren rekening mee kunt houden. Bespreek met je huisarts of het slim is om bepaalde medicijnen mee te nemen om voedselvergiftiging te voorkomen. Informeer bij de GGD of je inentingen nodig hebt voor je vakantieland, en controleer op waterinhetbuitenland.nl of je het kraanwater er kunt drinken.

Eenmaal op je bestemming dien je je handen goed te wassen met zeep na ieder bezoek aan het toilet en voor het eten van een maaltijd. Wees voorzichtig met eten – vooral vlees, vis en ongekookte groente – dat onvoldoende verhit is, en let erop dat je bestek en bord goed schoon zijn.

Bronnen | Voedingscentrum, Gezondheidsplein, Thuisarts, Independer
Beeld | Getty Images

Ook interessant