Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Té gezond eten en nog 4 mogelijke oorzaken van voedselintoleranties

oorzaken-voedselintolerantie-margriet.jpg

Vandaag de dag is er meer aandacht dan ooit voor voedselintoleranties. Allerlei producten zijn ook in speltvariant verkrijgbaar en je ziet vaker ergens met grote letters ‘glutenvrij‘ of ‘lactosevrij’ op staan.

Hebben steeds meer mensen een voedselintolerantie, of lijkt dat maar zo?

Stress en vervuiling

Christine Tobback, diëtiste gespecialiseerd in voedselintoleranties en pseudo-allergieën, zegt tegen het AD dat de enorme opkomst van voedselovergevoeligheden grotendeels te wijten is aan onze huidige maatschappij. “De toenemende stress, onzekerheid en verhoogde werkdruk dragen daaraan bij, maar ook de luchtvervuiling kan een oorzaak zijn waarom we die gevoeligheden ontwikkelen.”

Minder beschermd tegen ziektemakers

Volgens de diëtiste reageren vooral onze darmen en lever daar overgevoelig op. “Het filterorgaan, dat ons beschermt tegen toxiciteit, kan stoffen die van nature aanwezig zijn in onze voeding moeilijker verwerken”, legt Tobback uit. “In onze darmen vallen goede bacteriën weg door stress en vervuiling, die ons normaal beschermen tegen indringers die ons ziek kunnen maken.”

Eenzijdig dieet

Een andere oorzaak van voedselintolerantie kan een eenzijdig dieet zijn. Denk hierbij aan een crashdieet waarbij je in korte tijd veel afvalt. Op lange termijn kan zo’n dieet funest zijn voor je darmen, die juist optimaal werken als je zo gevarieerd mogelijk eet. Als je dat niet doet, raken je darmen blijvend beschadigd en kun je intolerantie ontwikkelen.

Té gezond

Ook té gezond willen eten kan een probleem zijn. Hoe meer je iets eet, hoe groter de kans op een allergie. “Dat kunnen ook heel onschuldige of gezonde voedingsmiddelen zijn zoals fruit, groenten en noten”, aldus Tobback. “Het lijkt misschien paradoxaal, maar veel personen krijgen net meer last omdat ze té gezond eten. Ze zetten te veel fruit en noten op het menu en kopen alleen het donkerste brood. Dat zorgt ervoor dat maag-darmproblemen en intoleranties getriggerd kunnen worden.”

Ouder worden

De diëtiste voegt eraan toe dat voedselintoleranties zich vaak op latere leeftijd ontwikkelen. “Dat komt doordat de werking van enzymen, net zoals andere orgaanfuncties, achteruitgaan met de leeftijd.” Ze benadrukt dat voedselintoleranties per persoon verschillen, en dat je dus het beste met een diëtist kunt bespreken wat voor jouw lichaam het beste werkt.

Lees hier het hele interview met Tobback, waarin nog meer oorzaken van voedselintoleranties worden genoemd.

Heb jij het Margriet-kookboek al? Met ruim duizend recepten uit onder andere de Hollandse, Italiaanse en Thaise keuken. Bestel ‘m hier.

 

 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | AD
Beeld | Getty Images

Ook interessant