null Beeld

Voedsel twee keer invriezen, veilig of niet?

Er bestaat veel onduidelijkheid over het eten van voedsel dat tot twee keer toe is ingevroren. Hoe zit het nou met een bakje kliekjes dat je hebt ingevroren, toen hebt laten ontdooien of hebt opgewarmd en daarna weer gedeeltelijk ingevroren? Is voedsel twee keer invriezen en dan opeten, veilig?

Volgens levensmiddelentechnoloog Matthijs Dekker en hoogleraar Marcel Zwietering is dit hartstikke veilig, mits het in de koelkast is ontdooid. Dus niet wanneer je de magnetron hiervoor hebt gebruikt of wanneer het voedsel langere tijd buiten de koelkast heeft gestaan.

Voedselvergiftiging

Volgens het Voedingscentrum zou de kans om ziek te worden bij een tweede keer opwarmen een stuk groter zijn dan bij de eerste keer opwarmen na invriezen. In veel andere landen doen ze er net iets minder moeilijk over. In de Verenigde Staten staat het Department of Agriculture ook achter de notie ‘prima, mits ontdooid in de koelkast'. Voedsel dat langer dan twee uur buiten de koelkast heeft gestaan, kun je beter niet opnieuw invriezen, aldus de Amerikaanse autoriteit. Bij temperaturen boven de 32 graden wordt dit maximaal een uur.

Lees ook:

Dit moet je weten over het bewaren van kliekjes in de koelkast

Ontdooien in koelkast

Matthijs Dekker tegen NU: ”Het is inderdaad veilig om diepvriesvoedsel na eenmaal ontdooien weer in te vriezen. Na het bereiden van rauw voedsel dat eerder bevroren was, is het ook veilig om het gekookte voedsel in te vriezen als het niet te lang buiten de koelkast is bewaard. Voedsel lang buiten de koelkast bewaren is nooit een goed idee, maar dat staat eigenlijk los van het invriezen.”

Kwaliteit achteruit

Wel gaat de kwaliteit en smaak van het voedsel erop achteruit als je iets nogmaals invriest. Dit geldt vooral voor vers vlees en verse vis. Dekker: ”Water dat bevriest, zet uit en vormt kristallen met scherpe punten. Hierdoor gaan veel cellen kapot en verliezen ze hun inhoud,’ vertelt hij over kwaliteitsverlies.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NU

Beeld | iStock

Carmen Felix

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden