Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Slechte slaper? Vermijd dan ’s avonds deze 8 voedingsmiddelen

slechte-slaper-avond-voedin.jpg

De meeste mensen weten wel dat je beter geen koffie kunt drinken voor het slapen gaan. Maar als je vaker niet zo goed kunt slapen, kan het geen kwaad om óók deze voedingsmiddelen eens te laten staan in de avond.

Het proberen waard:

1. Chips, cake en andere vette dingen

De verzadigde vetten in bijvoorbeeld chips, cake en varkensvlees worden erg traag verteerd door je lichaam. Als je ’s avonds laat nog een vetrijke maaltijd nuttigt of een zak chips opentrekt, zal je lichaam dus de hele nacht nodig hebben om alles te verteren. Dit kan je wakker houden. Heb je enorme trek laat op de avond? Kies dan liever voor een klein handje amandelen of een schaaltje havermout met melk. Amandelen en melk bevatten het slaapbevorderende stofje tryptofaan, en in combinatie met langzame koolhydraten (zoals havermout) zou dit stofje nog sneller doordringen in de hersenen. Dit kan ook verklaren waarom een glas melk een goed slaapmutsje is!

2. Fructaanrijk voedsel

Groenten zijn gezond. Maar als je snel last hebt van een opgeblazen gevoel, kan het zijn dat je niet zo goed tegen bepaalde vezels – zoals fructaan – in veel groenten kunt. Zo wordt van fructanen gedacht dat ze de grootste veroorzakers van symptomen van het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) zijn. De bekendste natuurlijke voedingsmiddelen die voor een opgeblazen buik kunnen zorgen, zijn uien, prei en alle soorten kool. Maar ook asperges, doperwten en venkel zijn rijk aan fructaan. Als je de slaap maar moeilijk kunt vatten vanwege darmongemakken, kan het dus liggen aan de groenten die je die avond gegeten hebt.

3. Snelle suikers

Van snelle koolhydraten in melkchocola, koekjes en al die andere zoete tussendoortjes schiet je bloedsuikerspiegel omhoog. Daardoor hebben ze hetzelfde opwekkende effect als cafeïne. Ook moet je lichaam aan het werk om de bloedsuikerspiegel weer naar beneden te krijgen. Niet ideaal op een moment dat je je lichaam zoveel mogelijk rust wilt gunnen. Natuurlijke suikers als honing hebben trouwens hetzelfde effect op je bloedsuikerspiegel; voor je lichaam is het allemaal gewoon suiker.

4. Pure chocola

De stoffen theobromine en cafeïne in cacao zorgen voor een verhoogde alertheid. Het effect is niet zo sterk als bij koffie, maar toch kun je beter een paar uur voor je gaat slapen geen chocola meer eten. Vooral pure chocola bevat relatief veel cafeïne.

5. Vleeswaren en kazen

Een plankje met lekkere kaasjes en gedroogde vleeswaren doet het altijd goed. Maar slechte slapers kunnen zichzelf dit beter niet ’s avonds laat voorschotelen. Behalve zwaar verteerbare vetten, bevatten deze eiwitrijke voedingsmiddelen het stofje tyramine: een aminozuur dat je alert maakt. Sommige mensen krijgen er zelfs hoofdpijn van. Ook zuurkool bevat veel tyramine. Goed om te weten: jonge kaas bevat minder tyramine dan oude kaas en schimmelkaas.

6. Pittig gekruid voedsel

De een kan er beter tegen dan de ander, maar pittig gekruid eten kan brandend maagzuur en een opgeblazen gevoel veroorzaken. Niet bepaald slaapbevorderend. Goed om op te letten als je nog laat moet eten.

7. Koffie en cola

Een inkoppertje en de meeste mensen weten het ook wel, maar door het drinken van koffie of cola in de avond kun je moeilijker in slaap komen. Dat komt omdat er stimulerende middelen als cafeïne in zitten. Door het drinken van een kopje koffie in de avond kan je biologische klok ongeveer drie uur worden opgeschoven. Als je dus normaal gesproken om elf uur ’s avonds moe wordt, zal de slaap nu pas na middernacht komen.

8. Alcohol

Alcohol staat bekend als een goede manier om slaperig te worden, maar dóórslapen gaat wanneer je gedronken hebt een stuk minder goed. Alcohol verpest daarmee juist de kwaliteit van slaap. Je wordt gemakkelijker wakker en de slaap is oppervlakkiger. Wil je een uitgerust gevoel krijgen, dan zijn verschillende fases nodig in de slaap; de remslaap, de diepe slaap en de droomslaap. Door alcohol wordt de diepe slaap minder en ben je de volgende dag dus ook niet echt uitgerust.

Andere oorzaken van slaapproblemen

Doe je nog steeds geen oog dicht? Slaapproblemen kunnen allerlei oorzaken hebben, maar met deze slaaptips zijn de meeste mensen een stuk sneller in dromenland.

Bron | Voedingscentrum, lumc.nl, inslaap.nl, natuurdiëtisten.nl
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant