Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Deze voedingsmiddelen kunnen de kleur van je ontlasting veranderen

deze-voedingsmiddelen-kunnen-de-kleur-van-je-ontlasting-veranderen.jpg

Wanneer je ontlasting ineens een vreemde kleur aanneemt, kan dat even schrikken zijn. In sommige gevallen wijst een verandering in de ontlasting inderdaad op een onderliggend gezondheidsprobleem, maar in veel gevallen is de oorzaak veel onschuldiger.

Wanneer je poep namelijk spontaan van kleur verschiet, is dit vaak te wijten aan je voeding.

Alles wat er in gaat, gaat er ook weer uit

Alles wat we in de ontlasting aantreffen zijn resten die we zelf in onze mond hebben gestopt. “Het spijsverteringsproces voegt daar enzymen en gal aan toe, waardoor je maaginhoud verandert in een ontlasting die meestal een bruine tint heeft”, aldus Lisa Ganjhu, universitair hoofddocent aan de NYU’s School of Medicine. Het is dus ook niet zo gek dat je voeding de kleur van je ontlasting kan doen veranderen. We zochten de belangrijkste oorzaken voor je uit:

Bloederige taferelen door rode bieten

Stonden er de vorige avond rode bieten op het menu? Grote kans dat je ontlasting dan wat roder ziet dan normaal. Soms is de kleur zo rood, dat het op bloed kan lijken. Gelukkig is de echte reden onschuldig. Rode bieten bevatten namelijk een stof (betacyanine) die niet altijd in het spijsverteringssysteem wordt afgebroken. Daardoor kan het zijn dat je na het eten van bietjes rode ontlasting (of urine) hebt! Heb je onlangs geen bieten gegeten, maar zit er wel een rode substantie tussen je ontlasting? Ga dan voor de zekerheid altijd langs de huisarts.

Groene ontlasting door groene groenten

Ook wanneer je regelmatig groene groenten eet, zoals: spinazie, broccoli of sla, kan het zijn dat je ontlasting die kleur aanneemt. Dit komt door de stof chlorofyl, het groene pigment dat je terug vindt in veel groene voedingsmiddelen. Wanneer je hier heel veel van eet, kan het er er net zo uitkomen als het er in gekomen is. Groene ontlasting is dus in de meeste gevallen onschuldig, maar kan soms ook wijzen op een aandoening, zoals een voedselinfectie. Je kunt dit herkennen doordat de groene ontlasting gepaard gaat met klachten als maagkrampen, diarree en koorts.

Blauwzwarte poep door bosbessen

Heeft je ontlasting een blauwe of bijna zwarte tint? Vraag je dan af of je de afgelopen dagen veel bosbessen hebt gegeten. Deze kleine, maar krachtige fruitsoort kan je ontlasting namelijk flink verkleuren. In zeldzame gevallen wijst een zwarte ontlasting op de aandoening pofyrie, maar alleen als het gepaard gaat met andere symptomen, zoals: misselijkheid, ademhalingsproblemen en epileptische aanvallen.

Ook medicijnen geven ontlasting een andere kleur

Niet alleen voedingsmiddelen, maar ook medicijnresten komen terecht in je maag-darmkanaal. Het is dus niet zo gek dat ook deze invloed kunnen hebben op de kleur van je ontlasting. Zo staan geneesmiddelen die houtskool bevatten (in medicijnen tegen diarree bijvoorbeeld), erom bekend dat ze de ontlasting zwart kunnen maken. Hoewel de kleur van je ontlasting vaak weerspiegelt wat je de laatste tijd hebt gegeten, kunnen bepaalde kleuren, zoals wit of rood ook duiden op een ernstiger probleem. Witte, bleke of grijze ontlasting is namelijk een indicatie van een galwegobstructie. “Dat betekent dat het galkanaal wordt geblokkeerd door een steen of kanker,” vertelt Ganjhu.

Lees ook

5 gezondheidsredenen waardoor je ontlasting extra stinkt

Bron| HuffingtonPost
Beeld| iStock

Ook interessant