Margriet logo
null Beeld

Voedingscentrum: ‘Goudbruin gebakken aardappelen zouden kans op kanker verhogen’

Ze zijn zo lekker, die heel krokante aardappeltjes. Maar je kunt aardappelen beter niet té bruin bakken, zegt het Voedingscentrum. Want dan kunnen er kankerverwekkende stoffen vrijkomen.

Het best is om de aardappeltjes goudgeel te laten. Als ze bruin worden, zijn ze eigenlijk al te lang gebakken. En dan komt er acrylamide vrij, een stof die schadelijk is voor de gezondheid.

Kankerverwekkende stof

Acrylamide is een stof die ontstaat als zetmeelrijke producten, zoals aardappelen en granen, boven de 120°C worden verhit. Wanneer voedsel tijdens het bakken een bruine kleur krijgt, is de temperatuur zo hoog geweest dat het risico op vrijgekomen acrylamide aanzienlijk is.

Volgens het Voedingscentrum blijkt uit verschillende onderzoeken met proefdieren dat de stof schadelijk is en kanker kan veroorzaken. Hoewel er nog maar beperkt onderzoek is gedaan naar het effect van acrylamide op mensen, zijn er genoeg signalen om aan te nemen dat deze stof ook voor ons heel schadelijk kan zijn. Daarom is het advies van het Voedingscentrum kort en duidelijk: zorg ervoor dat je zo min mogelijk acrylamide binnenkrijgt.

Strengere maatregelen

Gelukkig komt er steeds strenger toezicht op de hoeveelheid acrylamide in gerechten die verkrijgbaar zijn in restaurants en supermarkten. Al in 2015 concludeerde de Europese Autoriteit voor de Voedselveiligheid dat de stof gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid. Met name kinderen mogen er niet te veel van binnenkrijgen, omdat de stof bij hen sneller schade kan aanrichten door hun lage lichaamsgewicht. En in 2018 is er een Europese wet aangenomen waarin staat dat bedrijven de hoeveelheid acrylamide in hun producten zo laag mogelijk moeten houden.

Tips voor het bakken van goudgele aardappelen

Zelf kun je er ook op letten. Je kunt je aardappelen het best op middelhoge temperatuur verhitten, geregeld keren en op tijd van het vuur te halen. Zo voorkom je een bruine of zwarte rand. Ook raadt het Voedingscentrum aan een goede pan met antiaanbaklaag te gebruiken.

Ook in de airfryer of oven kunnen de aardappeltjes te donker worden. Houd daarom de temperatuur goed in de gaten en haal ze op tijd uit de oven of airfryer, voordat ze te hard gaan en bruin worden. Zet een heteluchtoven met luchtcirculatie op maximaal 180°C en een oven zonder luchtcirculatie op maximaal 200°C.

Maak je niet meteen zorgen

Gelukkig betekent dit alles niet dat je je aardappelen maar moet weggooien als het bakken een keer net iets te hard is gegaan. "Je kunt het vergelijken met aangebrand vlees: iedereen weet dat je dat beter niet kunt eten. Maar als je dat wel een keer doet, word je heus niet onmiddellijk ziek," zegt Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid bij het Voedingscentrum. "Zo is het hier ook. Beter goudgeel bakken dan bruin of met een zwarte rand. Maar als je wel een keer bruingebakken aardappelen eet, hoef je je echt niet meteen zorgen te maken."

Bron | RTL nieuws, voedingscentrum.nl

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Quirine Brouwer

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden