Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Helpt bepaalde voeding tegen restless legs syndrome?

restless-legs-syndrome.jpg

Stuiptrekkingen, tintelingen en de drang om je benen te bewegen: ongeveer 10 tot 15 procent van de Nederlandse bevolking heeft restless legs syndrome (RLS). Een aanpassingen van je levensstijl, zoals meer bewegen, kan klachten verminderen, maar wist je dat ook dat sommige voeding tegen restless legs syndrome kan helpen?  

We leggen je uit wat de belangrijkste voedingsmiddelen zijn om deze neurologische aandoening te verminderen. 

Wat is restless legs syndrome?

Voordat we dieper duiken in welke voeding kan helpen tegen het restless legs syndrome, is het goed om te weten wat dit precies is. Deze neurologische aandoening van het centrale zenuwstelsel zorgt ervoor dat je een onbedwingbare drang voelt om je benen te bewegen. Dit wordt naast restless legs syndrome (RLS) ook wel rusteloze benen syndroom (RBS), rusteloze benen of de ziekte van Wis-Ekbom genoemd. Naast de drang om je benen te bewegen kun je RLS ook herkennen aan tintelingen in je benen, een brandend gevoel, kriebel of stuiptrekkingen. 

De klachten nemen bij ontspanning toe en bij bewegen af. Veel mensen hebben vooral ’s nachts meer last van klachten en dat kan tot een chronisch slaapgebrek leiden. Dat kan vervolgens weer klachten geven zoals vermoeidheid, verminderd geheugen, angst of depressie. Op de lange termijn kan het zelfs stofwisselingsstoornissen en het risico op hart- en vaatziekten verhogen. Daarom is het goed om de klachten van restless legs syndrome zoveel mogelijk tegen te gaan, en dat kan deels met bepaalde voeding. 

Voeding tegen het restless legs syndrome 

Naast voldoende bewegen heeft ook de juiste voeding invloed op de klachten van resltess legs syndrome. Allereerst kun je zout, (geraffineerde) suikers, cafeïne, snelle koolhydraten en alcohol het beste zoveel mogelijk laten staan. Maar voedingsmiddelen met ijzer, magnesium, foliumzuur en B12 hebben juist een positief effect. 

IJzer

Mensen met RLS hebben een lagere ijzervoorraad in hun hersenen. IJzer is goed voor de vorming van signaalstoffen, zoals dopamine. Het is daarom belangrijk om voldoende ijzer binnen te krijgen. Dat kan in twee verschillende vormen: heemijzer (dierlijke producten) en non-heemijzer (plantaardige producten). Koffie, thee en calcium verlagen de opname van deze twee vormen van ijzer. Vlees, vis en vitamine C verhogen de opname van non-heemijzer. Daarom is het bijvoorbeeld goed om fruit bij je lunch te eten, zodat het ijzer uit brood beter kan worden opgenomen. Enkele tips om je ijzeriname te verhogen zijn de volgende: 

  • Eet volkoren brood en pasta
  • Eet peulvruchten, bonen en groene groente zoals brocoli 
  • Ben je veganistisch? Slik dan ijzerpillen 
  • Eet vlees of vleesvervangers met ijzer
  • Eet fruit en groente met veel vitamine C (het liefst bij elke maaltijd) 

Vitamine B12

Vitamine B12 helpt bij de aanmaak van rode bloedcellen. Die heb je nodig voor het goed functioneren van je hersenen en zenuwen. Een tekort aan B12 kan onder andere tintelingen, vermoeidheid en evenwichtsstoornissen veroorzaken en je RLS-klachten erger maken. Omdat B12 alleen in dierlijke producten zit, moeten vooral vegetariërs en veganisten oppassen voor een tekort. Daarnaast lopen mensen met darmziektes zoals de ziekte van Crohn, mensen met een auto-immuunziekte en mensen die veel alcohol drinken meer risico op een tekort. Eieren, vlees, gevogelte, vis, zeevruchten en zuivel bevatten B12. Dit zit ook in algen en zeewier, maar daaruit kan je lichaam dit moeilijker opnemen. 

Lees ook: Deze symptomen kunnen wijzen op een vitamine B12-tekort

Magnesium 

Ook voeding met magnesium kan klachten bij restless legs syndrome doen verminderen. Dit zit in veel in voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels, zoals: granen, groene bladgroenten, volkoren producten, aardappelen, fruit, noten, pompoenpitten en zuivelproducten. Als je uit voeding onvoldoende magnesium binnenkrijgt, dan kun je in overleg met je arts overwegen om supplementen te slikken. Pas daarnaast op met cafeïne, koolzuurhoudende dranken, suiker, alcohol en koolhydraatarm voedsel. Deze kunnen namelijk het magnesiumgehalte in je lichaam verlagen. 

Foliumzuur 

Als laatste zou een tekort aan foliumzuur RLS-klachten mogelijk kunnen verergeren. Ook dit zit vooral in (groene) groenten, brood, volkorenproducten, vlees en zuivel. Als je gezond en gevarieerd eet krijg je waarschijnlijk al voldoende foliumzuur binnen. Mocht je toch vermoeden dat je hier een tekort aan hebt, overleg dan met een arts of je tabletten kunt slikken. 

Bron | Gezondheidsnet, Stichting Restless Legs
Beeld | Getty Images

Margriet Podcast Onder Artikelbeeld

Nu op Margriet.nl: nieuwe afleveringen van ‘Mijn verhaal’ de podcast! In dit tweede seizoen van de indrukwekkende podcastserie gaan we wederom in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Met verhalen over verlies, bijzondere liefdes en ingrijpende ervaringen. Beluister vanaf 1 september iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast.  

Ook interessant