Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Déze voeding en dranken hebben invloed op de werking van antibiotica

deze-voeding-en-dranken-hebben-invloed-op-de-werking-van-antibiotica.jpg

Als je een (bacteriële) infectie hebt opgelopen, kan het zijn dat je deze moet verhelpen met een antibioticakuur. Helaas kan dat ook bijwerkingen met zich meebrengen, zoals diarree of misselijkheid. En dan is er ook nog eens voeding die invloed heeft op de werking van antibiotica.

Tijd om die eens onder de loep te nemen. Met welke voedingsmiddelen moet je extra voorzichtig zijn als je antibiotica slikt? We zetten ze voor je op een rij.

Voeding en antibiotica: vermijd grapefruit en grapefruitsap

Je zou denken dat deze vrucht en zijn sap hartstikke gezond zijn en je lichaam kunnen helpen als je herstelt van een infectie. Helaas werkt het juist averechts. Uit onderzoek blijkt dat het schadelijk kan zijn als je grapefruit of grapefruitsap neemt als je medicatie slikt. Dat komt doordat grapefruitsap en veel medicijnen worden afgebroken door het enzym cytochroom P450. En daardoor kan het voorkomen dat de antibiotica niet goed wordt afgebroken door je lichaam als je grapefruit eet of het sap drinkt.

Koffie, thee of cola

Er bestaan verschillende soorten antibiotica met elk z’n eigen voor- en nadelen. Als je er eentje moet slikken uit de gyrase groep (hier vallen de soorten ofloxacine en ciprofloxacine onder) kun je beter even geen koffie, thee of cola drinken. Cafeïnevrije kruidenthee kan dan weer wel. Dit heeft alles te maken met het feit dat door de antibiotica de cafeïne minder snel wordt afgebouwd. Het blijft dus langer in je lichaam, en kan dan zorgen voor hartkloppingen en slaapproblemen. Als je hier gevoelig voor bent, kun je dus het beste voorzichtig zijn met deze dranken.

Zuivelproducten

Voeding waar (veel) calcium in zat kan de opname van antibiotica in je lijf beïnvloeden. Als je antibiotica slikt is het dus belangrijk om voorzichtig te zijn met zuivelproducten. Dat komt doordat calcium in zuivel een complexe verbinding maakt met de stoffen die in je medicijnen zitten. Daardoor kan dit niet meer goed door de darmwand in je bloedbaan komen. Zorg dat er minimaal twee uur tussen het eten of drinken van zuivel en het slikken van je medicijnen zit.

Wél is het zo dat yoghurt soms kan helpen tegen de bijwerkingen van je antibioticakuur. Het beste wat je kunt doen is goed de bijsluiter lezen, omdat er veel verschillende soorten antibiotica zijn, en vraag je huisarts eventueel om advies.

Alcohol

Het is je waarschijnlijk al bekend, maar het is niet verstandig om alcoholische dranken met medicijnen te combineren. Dit komt doordat alcohol altijd invloed heeft op de medicijnen. Zo zou het in dit geval de werking van de antibiotica kunnen versterken of verminderen. Daarnaast kan het bijwerkingen als duizeligheid, slaperigheid en maagklachten veroorzaken als je een glas wijn of bier drinkt tijdens je antibioticakuur. Bovendien moeten zowel de antibiotica als alcohol in je lever worden afgebroken, en dus belast je je lever hier extra mee.

Als je het dan toch wilt doen, wacht dan in ieder geval twee tot drie uur met het innemen van je medicijnen als je een alcoholische drank gedronken hebt (en doe het tijdens je kuur natuurlijk zo min mogelijk).

Bron | Mens en Gezondheid, aHealthyLife, DietCetera
Beeld | Getty Images

Ook interessant