Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Hierom kun je last hebben van gasvorming (en dus meer scheten laten) tijdens het vliegen

waarom-je-vaker-scheten-moeten-laten-in-het-vliegtuig.jpg

Heb je vaak het gevoel dat je de enige bent die in het vliegtuig scheten en boeren moet onderdrukken? Wees gerust: het heeft niks met je gezondheid te maken, ieder normaal mens heeft er last van.

Het heeft alles met de luchtdruk in het vliegtuig te maken. Wij leggen je uit hoe dat precies zit.

Luchtdruk lager

“In het vliegtuig is de druk wat lager dan je gewend bent. Dat kun je als gezond mens heel goed hebben, je kunt er alleen wat sneller moe van worden”, legt luchtvaartgeneeskundige Ries Simons aan NU.nl uit. Vandaar dus dat je na een vlucht, hoe lang of kort ‘ie ook duurt, meestal redelijk moe op je bestemming arriveert. Door die lage luchtdruk kom je dus eigenlijk een beetje zuurstof te kort, legt Simons uit. Daardoor kun je naast vermoeidheid ook last van hoofdpijn krijgen.

Scheten laten in het vliegtuig

Een ander bijkomend nadeel van de luchtdruk in het vliegtuig is dat je dit ook voelt in de lager liggende gedeeltes van je lichaam. De druk is op kruishoogte zo’n driekwart minder dan wanneer je aan de grond staat. Dat komt overeen met een hoogte van 2432 meter in de bergen. Het gevolg daarvan is dat de gassen in je lichaam (dus ook die in je maag en darmen) uitzetten. De luchtdruk maakt dat de gassen tot wel 40 procent uitzetten, waardoor je buik automatisch boller wordt en je daardoor wellicht dat volle gevoel hebt tijdens een vlucht. Een logisch gevolg daarvan is dat je meer boeren en scheten laat.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? 
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief  

Niet ongezond

Nu vraag je je misschien af of die extra druk op je lichaam kwaad kan. Niet als je gewoon gezond bent. Je voelt je hoogstens geradbraakt aan het einde van de reis en wellicht heb je last van een jetlag, maar deze dingen gaan na maximaal een paar dagen gewoon weer over. Het is een ander verhaal wanneer je zelf ergens last van hebt, zoals een ontsteking in je gebit of een bijholteontsteking. Doordat alles uitzet zullen ook deze holtes uitzetten en dat kan flink pijn doen.

Geniet tijdens je vakantie van de nieuwste Margriet vakantie special. In deze speciale uitgave vind je heerlijke recepten, bijzondere verhalen en tips voor de mooiste vakantieadresjes. Bestel hem hier.

Bron | NU.nl
Beeld | iStock

Ook interessant