null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Vliegen na dotteren? Dit wil je hierover weten

Wanneer een slagader door slagaderverkalking vernauwd is, is er vaak een dotterbehandeling nodig. Hoewel zo’n ingreep meestal zonder problemen verloopt, kunnen er wel milde tot ernstige complicaties ontstaan. Het is dus belangrijk om na een operatie rustig aan te doen. En daarmee rijst ook de vraag: mag je vliegen na het dotteren? En zo ja, wanneer? 

We leggen het je uit.

Een dotterbehandeling

Bij een vernauwing van de kransslagaders is dotteren niet altijd nodig. Dit gebeurt pas als een bloedvat voor 50 tot 70 procent is afgesloten. Indien je in aanmerking komt voor een dotterbehandeling krijg je voor de behandeling een antistollingsmedicijn om te voorkomen dat er tijdens of na de ingreep bloedstolsels ontstaan.

Voor de dotterbehandeling is geen narcose nodig, maar krijg je alleen een verdoving op de plek waar de katheter wordt ingebracht. Dit kan in een slagader in de lies, pols of in de plooi van je elleboog zijn. Hierbij wordt een hol buisje geplaatst, waarmee de cardioloog meerdere katheters kan opschuiven naar het hart.

Aan een van deze katheters zit aan het uiteinde een ballonnetje. Op de plek van de vernauwing wordt dit ballonnetje een paar keer opgeblazen, totdat het bloedvat wijd genoeg is en niet meer terugveert. Vaak wordt er ook een stent geplaatst; een hol buisje van gaas waarmee de kransslagader van binnenuit open wordt gehouden.

Complicaties

In de meeste gevallen verloopt een dotterbehandeling zonder complicaties. Het is normaal dat je tijdens de behandeling een beetje druk op de borst voelt, doordat het ballonnetje de kransslagaders tijdelijk afsluit. Het is wel belangrijk om dit altijd aan de arts te melden.

Volgens de Hartstichting is er een kleine kans op complicaties, zoals een bloeduitstorting bij het prikgat, kramp in de kransslagader, een afwijking van het hartritme en overgevoeligheid op de contrastvloeistof. In zeldzame gevallen kunnen er ook ernstige complicaties ontstaan. Dat zijn: een inwendige bloeding door een beschadiging van een bloedvat, overbelasting van de bloedsomloop en kortademigheid door de contrastvloeistof, (gedeeltelijke) afsluiting door een scheur en vorming van bloedstolsel dat kan leiden tot een hart- of een herseninfarct.

Lees ook: Onderzoekers: preventief dotteren zorgt voor minder nieuwe hartinfarcten

Vliegen na het dotteren

Vooral in het eerste half jaar na het dotteren is er een kans dat je opnieuw last krijgt van klachten. Ook kan een vat opnieuw dicht gaan zitten. Daarom is het belangrijk om voldoende rust te nemen na een behandeling om goed te herstellen. Volgens Slingeland Ziekenhuis is het ongeveer vier weken na het dotteren weer mogelijk om op vakantie te gaan en is vliegen ook weer toegestaan. Wel wordt een lange, inspannende reis nog afgeraden. Overleg met de cardioloog op welke termijn het wel verstandig is, en of je bijvoorbeeld al de bergen in mag tijdens een vakantie.

Met de auto of fiets

Het is dus verstandig om vliegen na het dotteren eerst met de cardioloog te bespreken. Wil je liever met de auto weg? Het Spaarne Gasthuis adviseert om drie dagen na de behandeling te wachten voordat je weer gaat autorijden. Hetzelfde geldt voor fietsen. Daarnaast kan het zijn dat je nieuwe medicatie hebt gekregen. Omdat je lichaam hier aan moet wennen, en sommige medicijnen je reactiesnelheid kunnen beïnvloeden, raadt het ziekenhuis aan om in dat geval te wachten met autorijden of fietsen totdat je bent gestart met hartrevalidatie.

Heb je een dotterbehandeling via de lies ondergaan? Dan raadt ziekenhuisorganisatie Isala aan om vanwege de lieswond de eerste vijf tot zeven dagen te wachten met fietsen en autorijden. Ben je via je pols behandeld? Dan mag je wel al autorijden, maar nog niet fietsen. Het is verstandig om altijd advies te vragen aan de cardioloog of huisarts wat voor jou het beste is.

Bron | Hartstichting, Slingeland Ziekenhuis, Spaarne Gasthuis, Isala

Beeld | Getty Images

null Beeld

Nieuw op Margriet.nl: 'Mijn verhaal' de podcast. In deze indrukwekkende tiendelige podcastserie gaan we in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Gesprekken over verlies, bijzondere liefdes en eindelijk jezelf kunnen zijn. Beluister vanaf 19 mei iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast.

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden