Margriet logo
Vrouw ogen Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Vleugelvlies op het oog: dit is het en zo kom je er vanaf

Onze ogen zijn kwetsbaar en onvervangbaar. De gezondheid van je ogen is daarom erg belangrijk. Zie je een vliesje in de vorm van een driehoek op je oogwit zitten? Dan kan het een vleugelvlies zijn. Over het algemeen geeft het geen klachten en kan het geen kwaad. Maar hoe kom je er weer vanaf?

Bij een vleugelvlies op het oog groeit het weefsel met bloedvaten vanuit het bindvliesweefsel in een driehoekige vorm in- én over het hoornvlies, stelt Thuisarts.nl. Die driehoekige vorm verspreid zich naar het centrum van het hoornvlies en de pupil. Een vleugelvlies wordt ook wel pterygium genoemd.

Oorzaken vleugelvlies op het oog

Het is niet helemaal duidelijk hoe een vleugelvlies ontstaat. Wel is bekend dat het vaker voorkomt in warme landen. Hier zijn drie redenen voor: veel zonlicht, een stoffige en droge omgeving en de bevolking werkt daar veel in de buitenlucht.

Symptomen vleugelvlies

Een vleugelvlies geeft over het algemeen geen klachten. Als je wel klachten ervaart, kan het gaan om de volgende symptomen.

  • Een rood oog
  • Veel tranen
  • Een branderig gevoel
  • Droge ogen

Hoe meer het vleugelvlies groeit, hoe meer last je ervan kunt krijgen. Als deze over je pupil groeit, kun je minder goed zien. Het vlies kan ook de vorm van het hoornvlies veranderen. Je krijgt dan een cilinderafwijking, ook wel een astigmatisme genoemd. Hierbij is het hoornvlies niet meer rond. Wil je hierover meer weten? Lees dan dit artikel: Zie jij het licht van de verkeerslichten uitgestrekt en wazig ‘s avonds? Dan heb je misschien last van astigmatisme

Behandeling

De behandeling van een vleugelvlies lijkt op de behandeling van een bultje op het oogwit. Een huisarts kan oogdruppels of kunsttranen voorschrijven. Ook ontstekingsremmende druppels kunnen soms helpen. Als de irritatie toeneemt, het vleugelvlies voor het oog groeit of dreigt dicht te groeien, als je brilsterkte flink verandert of als het weefsel over je hoornvlies groeit, kan het pterygium operatief verwijderd worden. Merk je dat je last van één van deze dingen hebt, dan kun je het best contact opnemen met je huisarts.

Sanne van de WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden