Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Waarom vleeswaren voor op brood niet per se beter zijn dan chocopasta

vleeswaren.jpg

Dat het niet gezond is om elke dag chocopasta of pindakaas op je boterham te smeren, spreekt voor zich. Maar wist je dat het ook schadelijk voor je gezondheid is om regelmatig kipfilet, ham of boterhamworst te eten?

Vleeswaren voor op brood vallen namelijk allemaal in de categorie bewerkt vlees. En uit onderzoek blijkt dat het eten van te veel bewerkt vlees behoorlijk wat gezondheidsrisico’s met zich meebrengt.

Smaak en houdbaarheid

Ham, boterhamworst en cervelaat. Zomaar voorbeelden van vleeswaren die in de fabriek eerst worden bewerkt, voor ze bij jou op je bordje terecht komen. Welke bewerking het vlees heeft ondergaan, verschilt per product. Worst, zoals bijvoorbeeld cervelaat, wordt vaak gemaakt van het vlees dat achterblijft op de botten na het los snijden van het vlees. Deze vleesresten worden vervolgens gemalen en gemengd met kruiden, aroma’s, zout, suiker, antioxidanten en conserveermiddel als nitriet. Door deze behandeling krijgen de vleeswaren meer smaak en zijn ze langer houdbaar.

Ook kipfilet is niet gezond

Kipfilet staat vaak bekend als lekker mager broodbeleg. Maar ook het eten van dit vleeswaar, is niet geheel zonder risico. Ook aan een plakje kipfilet is namelijk veel bewerking vooraf gegaan. De laatste jaren tonen steeds meer onderzoeken aan dat deze vormen van bewerkt vlees een groot risico vormen voor onze gezondheid. Wanneer je veel bewerkt vlees eet (meer dan vijftig gram per dag), loop je al vijftien procent meer risico op darmkanker, tien procent meer risico op het krijgen van een beroerte en twintig procent meer kans op het ontwikkelen van diabetes type 2. Een vers stuk kipfilet die je zelf bereidt tijdens het avondeten, is dus een stuk gezonder dan kipfilet die je als vleeswaren koopt.

Alternatieven

Wil je geen risico lopen? Probeer je consumptie van vleeswaren dan te beperken en kies eens wat vaker voor een gezond alternatief. Bijvoorbeeld hüttenkäse, humus of een lekker (dun) laagje notenpasta.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.   

Bron | Gezondheidsnet
Beeld | iStock

Ook interessant