Vitaminesupplementen slikken tegen een herfst- of winterdip: dit zegt een expert Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

PREMIUM

Vitaminesupplementen slikken tegen een herfst- of winterdip: dit zegt een expert

De dagen worden kouder, guurder en donkerder. Daarmee kun je het gevoel krijgen dat je minder goed in je vel zit. Het liefst kom je zo snel mogelijk van dat gevoel af, bijvoorbeeld door supplementen te slikken. Maar helpen vitaminesupplementen tegen een herfst- of winterdip? Expert voeding en gezondheid van het Voedingscentrum, Iris Groenenberg, legt het uit.

Een winterdip kan ontstaan wanneer de dagen korter worden. Je verlaat je huis ‘s ochtends in het donker en als je in de avond terugkomt, is de schemer ook alweer gevallen. Het gevolg is dat je sneller vermoeid bent, een slecht humeur hebt en prikkelbaar kunt zijn. Dit alles komt doordat je biologische klok ontregeld raakt. Je ritme verandert. Maar ook maakt je lichaam minder vitamine D aan omdat de zon lager staat dan in de zomer. Niet zo gek dus dat er vaak gedacht wordt dat het slikken van vitaminesupplementen, zoals vitamine D, kan helpen tegen een winterdip.

Vitamine D tegen een herfst- of winterdip

Iris weerlegt dit vrijwel meteen. “Er zijn geen wetenschappelijke aanwijzingen dat het slikken van bepaalde vitaminen helpt tegen een herfst- of winterdip. Het slikken van bijvoorbeeld vitamine D heeft dus geen zin als je het met die reden slikt. Wel geldt er voor sommige mensen het hele jaar door een suppletieadvies.” Zo wordt vrouwen die ouder dan 50 jaar zijn, geadviseerd een vitamine D supplement te slikken, om botontkalking zoveel mogelijk te beperken. De aanbevolen hoeveelheid is dan 10 microgram per dag.

Het suppletieadvies van 10 microgram geldt ook voor andere groepen:

  • Mensen met een donkere of getinte huidskleur
  • Mensen bij wie de huid bedekt is (bijvoorbeeld door een hoofddoek of boerka)
  • Zwangere vrouwen
  • Jonge kinderen tot 4 jaar
  • Mensen die langdurig heel weinig buiten komen (bijvoorbeeld door het draaien van nachtdiensten of mensen die de hele dag gamen)

Dan is er nog een ander advies voor zowel mannen als vrouwen die boven de 70 zijn: zij kunnen het hele jaar door 20 microgram vitamine D slikken.

Kan het slikken van vitamines schadelijk zijn?

Wanneer je vitamines slikt, is het verstandig om alert te blijven op de hoeveelheid die je binnenkrijgt. “Er zijn namelijk bovengrenzen opgesteld en als je langdurig teveel slikt, kan dit schadelijk zijn. Ik adviseer dan altijd om het etiket goed te lezen. Slik het liefst niet meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid, want deze is veilig. Het is ook niet zo dat het slikken van meer vitamines meer voor je doet, want je plast het in de meeste gevallen gewoon weer uit. Maar vanaf de bovengrens, die bij volwassenen 100 microgram per dag is, kan het wel degelijk schadelijk zijn. Langdurig te veel slikken kan bijvoorbeeld leiden tot kalkafzettingen in het lichaam, iets waar je niets van merkt, maar wat wel schade oplevert.”

Daarnaast is het dus goed om alert te blijven op etiketten. Sommige producten die je in de winkel kunt kopen, bevatten al meer vitaminen dan de bovengrens. “Het is ook goed om op te letten met kruidenpreparaten, waar heel veel stoffen in zitten. Je weet sowieso niet precies wat daarin zit en vaak zijn er geen veilige doses bekend. Ook kan het slikken van kruidenpreparaten gevaarlijk zijn wanneer je medicijnen slikt. Het kan de werking van het medicijn versterken of juist afremmen.” Wil je toch een kruidenpreparaat gebruiken en slik je medicijnen? Dan is het verstandig om bij een arts na te gaan of dit veilig kan.

Een herfst- of winterdip tegengaan

Er wordt volgens Iris van alles verkocht onder de noemer: goed om de winter door te komen. “Dat zijn allemaal slimme marketingtrucs waar je doorheen moet prikken. Het best kun je, net als de rest van het jaar, voldoende blijven bewegen en gezond en gevarieerd eten. Niet alleen groenten en fruit leveren vitamines en mineralen, maar ook in bijvoorbeeld volkoren graanproducten en zelfs in vetten zitten ze. Gevarieerd eten helpt om van alles wat binnen te krijgen. Een supplement is ook geen vervanging van gezonde, gevarieerde voeding.”

Het advies op het gebied van de supplementen blijft: slik het niet wanneer je het niet nodig hebt. Het doet dan namelijk niets voor je.

Banner Margriet website van het jaar Beeld Margriet
Beeld Margriet

Margriet is genomineerd in de categorie Lifestyle en die prijs willen we dolgraag winnen. Stemmen doe je hier (vergeet niet om de stem te activeren via de mail die je binnenkrijgt).

Nynke KooyGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden