Vitamine-infuus steeds populairder in Nederland: dít wil je erover weten
Een vitamine-infuus was lange tijd iets wat alleen celebrities deden, maar inmiddels wordt zo’n dosis vitaminen in je aderen ook in Nederland steeds populairder. Zo’n infuus zou een oppepper kunnen zijn voor je immuunsysteem, veroudering tegenhouden en zelfs een kater zou als sneeuw voor de zon verdwijnen.
Er wordt heel wat geclaimd, maar werkt zo’n vitamine-infuus echt? Dit moet je erover weten.
Een vitamine-infuus
De naam zegt het al: bij een vitamine-infuus wordt via een infuus in één van je aderen een grote hoeveelheid vitaminen en mineralen toegediend. Om welke stoffen het precies gaat, verschilt per vitamine-infuus en het doel dat je voor ogen hebt. Zo zijn er behandelingen met veel vitamine C die je immuunsysteem een boost zouden geven, of een infuus met veel aminozuren en B-vitaminen voor gezonde lokken. Op steeds meer plekken in Nederland kun je terecht voor deze behandeling; inmiddels bestaat er zelfs een bedrijf dat hierin gespecialiseerd is. Een vitamine-infuus kost gemiddeld tussen de 100 en 500 euro. Het klinkt misschien gezond, zo’n vitamine-infuus, maar is dat ook echt zo?
Werkt een vitamine-infuus?
We hebben vitaminen hard nodig om gezond te blijven en in sommige situaties kunnen supplementen zeker een verschil maken voor je gezondheid. Maar met een gezonde levensstijl, voldoende daglicht en een veelzijdig dieet kom je wanneer je gezond bent een heel eind. De meeste gezonde mensen, zonder onderliggende aandoeningen, hebben dan ook geen extra vitaminen nodig.
De claims van de bedrijven die een vitamine-infuus aanbieden, bijvoorbeeld dat het je immuunsysteem een boost geeft, ernstige aandoeningen kan voorkomen of een anti aging-werking heeft, zijn allemaal mythes, zegt professor Ariel Igal van the Institute of Human Nutrition at Columbia University tegen Washington Post. “Er zijn studies die aangeven dat er een link is tussen een vitamine C-tekort en de kans dat je ziek wordt. Mensen hebben die claims omgedraaid en zeggen dan dat het tegenovergestelde ook waar is. Maar dat is helemaal niet bewezen.”
Verschillende soorten vitaminen
Om te weten hoe effectief een vitamine-infuus is, kijken we eerst even naar vitaminen. Er bestaan twee soorten vitaminen: wateroplosbare vitaminen zoals vitamine C en de meeste B-vitaminen kunnen bij hoge doseringen relatief weinig kwaad: je plast het overschot gewoon weer uit. Als je een enorme hoeveelheid van die vitaminen binnenkrijgt via zo’n vitamine-infuus, is de kans dus groot dat een groot deel daarvan de toiletpot in zal gaan. Zonde van het geld, maar niet heel slecht voor je lichaam.
Bij vetoplosbare vitaminen, waaronder A, D en E, zit het net wat anders. Een grote hoeveelheid daarvan kan voor een overschot in je lichaam zorgen, wat toxisch kan zijn en vervelende gevolgen kan hebben. NOS noemt vitamine B6 als voorbeeld: op deze vitamine staat een maximale wettelijke dagdosering van 21 milligram. Een multivitamine-infuus dat je in Nederland kunt krijgen, bevat vijftig milligram. Meer dan die wettelijke hoeveelheid dus. Het Voedingscentrum zegt daarover tegen de nieuwssite: “Hoge doseringen B6 kunnen leiden tot zenuwschade. Klachten zijn vooral een doof gevoel, tintelingen of pijn in handen en voeten.” Hoewel je natuurlijk niet dagelijks zo’n infuus neemt én het bedrijf aangeeft de behandeling maar eens per maand aan te bieden, is het wel goed om hiervan op de hoogte te zijn.
Heb je een vitaminetekort?
Als je denkt een vitaminetekort te hebben, dan is het verstandig om dit te laten testen bij je huisarts in plaats van zelf een vitamine-infuus nemen. Deze kan met bloedonderzoek uitzoeken of jouw symptomen - bijvoorbeeld vermoeidheid, haaruitval en concentratiestoornissen - ontstaan door een tekort aan een bepaalde stof. Blijkt daaruit dat je inderdaad extra vitaminen nodig hebt, dan kan je huisarts aanraden op welke manier je deze tot je neemt. Meestal zal aangeraden worden om vitaminesupplementen te slikken, maar bij een vitamine B12-tekort of bij een onderliggende ziekte wordt ook regelmatig een behandeling met injecties voorgeschreven.
Bron | Washington Post, NOS