Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Vitamine D-tekort door het coronavirus? Dit is wanneer je moet bijslikken

vitamine-d-tekort-coronavirus.jpg

Ondanks dat de zon hard haar best doet en het dus erg verleidelijk is om naar buiten te gaan, raadt het RIVM in verband met het coronavirus aan om zo veel mogelijk binnen te blijven. Veel mensen werken daarom thuis en zitten in (preventieve) quarantaine. Goed tegen de verspreiding van het coronavirus, maar niet voor onze vitamine D inname.

Omdat veel mensen door het coronavirus thuiszitten krijgt ook het Voedingscentrum veel vragen over vitamine D tekort. Ze leggen uit wanneer je wel of niet bij moet slikken. 

Vitamine D tekort

Het is belangrijk om voldoende vitamine D binnen te krijgen, omdat dit je weerstand bevordert. Omdat veel mensen door de uitbraak van het coronavirus binnen zitten, rijst ook de vraag of je daarom geen vitamine D tekort kunt krijgen. Volgens het Voedingscentrum krijg je voldoende vitamine D binnen wanneer je volgens de Schijf van Vijf eet en daarnaast dagelijks minimaal 15 minuten buiten bent. Maar dat geldt niet voor iedereen. Vrouwen ouder dan 50 jaar, mannen ouder dan 70 jaar, mensen met een getinte huidskleur, of die weinig buitenkomen, jonge kinderen en zwangere vrouwen hebben een verhoogde kans op een tekort. Daarom kunnen zij volgens het Voedingscentrum het best vitamine D bijslikken. 

Andere manieren om vitamine D binnen te krijgen

Naast het slikken van extra vitamine D supplementen zijn er nog andere manieren om voldoende binnen te krijgen. Bijvoorbeeld door gezond en gevarieerd te eten. Het Voedingscentrum raadt vooral vette vis aan als bron van vitamine D, maar ook eieren en vlees en bak- en braadproducten zijn goed. Probeer daarnaast tussen 11:00 en 15:00 minimaal een kwartiertje buiten te wandelen met een onbedekt gezicht en onbedekte handen. Door het zonlicht maakt je lichaam namelijk zelf vitamine D aan. 

Lees ook: 5x zó kun je aan je huid zien of je een vitamine D-tekort hebt

Vitamine D in tijden van het coronavirus  

Door het coronavirus kun je misschien helemaal niet naar buiten, het Voedingscentrum raadt aan om in dat geval bijvoorbeeld op een balkon of voor een open raam te zitten. Als ook dit niet mogelijk is, is het aan te raden om vitamine D bij te slikken. Vitamine D is dus goed voor je immuunsysteem, maar of het ook het risico op infecties en bijvoorbeeld coronavirus tegengaat, daar is nog onvoldoende wetenschappelijk bewijs voor. Voor nu raadt het Voedingscentrum vooral aan om vitamine D bij te slikken als je met oog op het coronavirus minder buitenkomt. Daarnaast roept het Voedingscentrum ook op om nu niet alle vitamine D pillen te gaan hamsteren, zodat er genoeg is voor iedereen die het nodig heeft. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron| het Voedingscentrum
Beeld|iStock

Ook interessant