Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Onderzoek: hoe visolie kan helpen bij de behandeling van borderline

hoe-visolie-volgens-onderzoek-kan-helpen-bij-de-behandeling-van-bordeline.jpg

Visolie kan een positieve rol spelen in de behandeling van mensen met een borderline persoonlijkheidsstoornis, blijkt uit nieuw onderzoek. Symptomen als impulsiviteit en stemmingswisselingen zouden erdoor afnemen.

Dr. Roel Mocking van het Amsterdam UMC en een team van onderzoekers kwamen tot die conclusie na een analyse van diverse individuele, kleinere studies. Het is volgens Mocking de eerste keer dat er echt uitsluitsel komt over de rol van visolie bij borderline.

Borderline persoonlijkheidsstoornis

Als iemand een borderline persoonlijkheidsstoornis heeft, heeft hij of zij vaak last van afwijkend – en sterk wisselende – stemmingen, gedrag en gedachten. Hij of zij heeft bijvoorbeeld last van impulsiviteit, stemmingswisselingen en angst. Mensen met borderline lopen in hun leven vaak vast in relaties, opleidingen en werk en hebben veel last van deze klachten.

Een tot twee op de honderd mensen heeft te maken met borderline; er zijn in Nederland naar schatting zo’n 200.000 patiënten met deze stoornis. Aanzienlijk meer vrouwen dan mannen: voor elke man zijn er drie vrouwen met borderline.

Visolie als onderdeel behandeling borderline

Er zijn verschillende behandelingen voor mensen met borderline: medicatie, therapieën bijvoorbeeld, maar meestal een combinatie daarvan. Het doel van de behandeling is ervoor te zorgen dat de symptomen beperkt blijven en iemand goed kan functioneren in de samenleving. Volgens Mocking werken de medicijnen die er nu zijn vaak wel, maar niet voldoende voor iedereen.

Daarom is het belangrijk om zekerheid te hebben over het effect van visolie bij borderline. Het gaat om een voedingspreparaat met omega 3-vetzuren, die van nature vooral voorkomen in vette vis en in sommige oliën.

Analyse

Er zijn al meerdere, kleinschalige onderzoeken gedaan naar het effect van visolie bij mensen met borderline. Die zijn nu door de experts van het Amsterdam UMC geanalyseerd. De uitkomst van die studie is dat een supplement met omega 3-verzuren zeker de moeite waard is voor mensen die de diagnose voor deze persoonlijkheidsstoornis krijgen.

Hoewel visolie niet voor iedereen met borderline werkt, kan het voor sommigen aanvulling zijn op de behandeling. Mensen zien dat de stemmingswisselingen en impulsiviteit binnen enkele weken tot maanden na de start van het gebruik van deze middelen afneemt. Hoewel ze sterk afraden op eigen initiatief visolie te gaan slikken bij borderline, denken specialisten wel dat het opgenomen zou moeten worden in de behandelrichtlijnen.

Waarom visolie bij borderline?

Dat visolie mensen met borderline kan helpen, kan een aantal redenen hebben. Mocking legt op de site van het Amsterdam UMC het volgende uit: ‘De hersenen bestaan voor meer dan de helft uit vet en omega 3-vetzuren zijn een belangrijk bestandsdeel daarvan. Ze bepalen hoe goed de verbindingswegen tussen zenuwcellen functioneren.’ We moeten visolie binnenkrijgen via ons dieet, en in de laatste decennia is de hoeveelheid die we eten afgenomen. Daardoor kan de balans in het brein verstoord raken, wat voor klachten kan zorgen.

‘Daarnaast kan visolie ontstekingen remmen, ook in de hersenen. Veel psychische stoornissen gaan gepaard met ontstekingsactiviteit. Die kan verhinderen dat medicatie goed aankomt in de hersenen.’ Naast dat ze zelf een positief effect hebben, zou visolie dus ook de werking van andere medicatie bij mensen met borderline persoonlijkheidsstoornis kunnen verbeteren.

Bron | Amsterdam UMC, Voedingscentrum
Beeld | Getty Images

Ook interessant