Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Virusdeeltjes in het rioolwater: dít is waarom die metingen zo belangrijk zijn

virusdeeltjes-in-het-rioolwater-waarom-die-cijfers-belangrijk-zijn.jpg

Vanaf woensdag heeft het coronadashboard van het RIVM een nieuwe toevoeging gekregen. Behalve testuitslagen en patiëntaantallen kun je nu ook zien hoe het met de virusdeeltjes in het rioolwater staat bij jou in de buurt. Maar waarom zijn deze cijfers eigenlijk zo belangrijk om corona-uitbraken op te speuren?

Als sinds het begin van de coronacrisis werkt het RIVM samen met de waterschappen aan een rioolwateronderzoek. Sinds kort is het metingsnetwerk uitgebreid en kan per 100.000 inwoners van een regio bepaald worden hoeveel virusdeeltjes er in het rioolwater zitten.

Virusdeeltjes in rioolwater

Er wordt dus gemeten hoeveel virusdeeltjes van het coronavirus in het rioolwater zitten op verschillende plekken in Nederland. Hoe die daar terecht komen? Via de uitwerpselen van besmette personen. Wanneer mensen besmet raken, hebben ze namelijk niet alleen virusdeeltjes in hun neus en longen, maar ook in hun ontlasting. En dat al vóór ze de eerste coronasymptomen ontwikkelen, ontdekten onderzoekers. Ook mensen die helemaal geen symptomen geven, kunnen virusdeeltjes uitscheiden via hun poep.

Corona-uitbraak voorspellen

En dat zijn dan ook de redenen waarom het aantal virusdeeltjes in ons rioolwater zo belangrijk is voor het voorspellen van een corona-uitbraak. Het laat in een vroeg stadium zien waar het coronavirus heerst, al voor de positieve testuitslagen er zijn. Je laat je namelijk alleen testen als je klachten hebt, waardoor je het virus meestal al langere tijd bij je draagt. Ook wordt het aantal mensen zónder symptomen duidelijker door het rioolwateronderzoek. Zij laten zich meestal namelijk niet testen, maar veel van hen hebben wel virusdeeltjes in de ontlasting. Daardoor laat het dus eigenlijk beter zien hoe het ervoor staat met het virus dan het aantal positieve testen.

Tweede golf

Zo vertelt RIVM-onderzoeker Ana Maria de Roda Husman Nieuwsuur dat de rioolonderzoekers in het laboratorium begin september de tweede golf aan zagen komen. “Toen namen de waarden bij de rioolmetingen toe.” Op dit moment geeft het rioolwater volgens haar een heel wisselend beeld. “Op sommige locaties stijgen de waarden nog steeds, maar op andere locaties lijkt het juist af te nemen.” Er wordt op dit moment een keer per week getest, maar nog deze week zal dat uitgebreid worden naar twee keer in de week. Op die manier wil het RIVM beter kunnen inspelen op regionale stijgingen. In de nabije toekomst hopen ze het verder uit te breiden, misschien zelfs naar dagelijks.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.   

Bron | RIVM, Coronadashboard, Nieuwsuur
Beeld | iStock

Ook interessant