Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Met je vingers kraken: is dat nou echt gevaarlijk?

blog_vingers.jpg

Je hebt het vast weleens gehoord. Met je vingers kraken zou gevaarlijk zijn: je kunt er bijvoorbeeld op latere leeftijd artrose van krijgen. Is dat echt zo? En waarom doen mensen het eigenlijk, hun vingers laten ‘knakken’?

Het krakende geluid dat vingers kunnen maken heeft op iedereen een ander effect. Aan de ene kant heb je de mensen die vinden dat hun handen lekker loskomen van dat geknak. Ze vinden het kraken vaak een fijn geluid en gaan het liefst al hun tien vingers af. Anderen gruwelen juist van het kraken en hebben een hekel aan alles wat erbij hoort, zeker ook aan het bijbehorende geluid.

Tussen de oren

Maar of het ook echt iets voor je handen doet? Het effect van vingers kraken zit vooral tussen de oren, zeggen deskundigen. Bertram The is orthopedisch chirurg bij het Amphia Ziekenhuis in Breda en onder meer gespecialiseerd in handen. “Veel mensen kraken omdat ze denken dat er iets vastzit,” legt The uit. “Een peesje bijvoorbeeld. In bijna alle gevallen is dat niet zo. Er zit meestal niets vast en er komt ook absoluut niets los als je je vingers kraakt.”

Artrose of ontwrichte vinger?

Het kraken voegt dus niks toe aan de ‘gezondheid’ van je handen of de rest van je lichaam. Maar kan het gevaarlijk zijn? Ook hier heeft de orthopedisch chirurg antwoord op: “Laat ik het zo zeggen: het is een slechte gewoonte, maar het is niet slecht voor je. De grootste misvattingen zijn dat er een vinger ontwricht zou kunnen raken tijdens het kraken. Of dat je er zelfs artrose van kunt krijgen. Maar dat is pertinente onzin. Kraken is net zomin schadelijk als gezond.”

Eerder irritant dan gevaarlijk

Kortom, je kunt lekker doorgaan met kraken als je dat fijn vindt. Het is voor je omgeving misschien een irritante tic, maar geen gevaarlijke. The: “Een beetje kraken met de vingers kan echt geen kwaad. Ik doe het zelf ook weleens.”

Bron | hln.be
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant