null Beeld

Vijf verrassende redenen waarom je misselijk kunt zijn

Of het nu komt doordat je iets verkeerds gegeten hebt of omdat je de dag daarvoor toch íets te diep in het glaasje gekeken hebt: misselijkheid is een ontzettend vervelend gevoel. Toch zijn er veel meer redenen die ervoor kunnen zorgen dat we misselijk zijn.

Ook dingen die we misschien nooit verwacht hadden. Zo kunnen onder andere honger, stress en zelfs oorontsteking jouw misselijkheid veroorzaken.

1. Je hebt honger

Vaak is eten wel het láátste dat je wil doen als je misselijk bent, maar soms kan het wel de oplossing zijn. Een lage bloedsuikerspiegel kan er namelijk voor zorgen dat jij je flink beroerd voelt. Om zo snel mogelijk van deze misselijkheid af te komen, kun je het beste iets eten met veel snelle koolhydraten. Neem bijvoorbeeld fruit of een koek, maar ook fruitsap kan je helpen in deze situatie.

2. Je hebt last van stress

Dat stress niet goed is voor ons lichaam wisten we natuurlijk al. Zo kan het ervoor zorgen dat we meer moeten plassen en eerder grijs worden, maar het blijkt dus ook misselijkheid te veroorzaken. Dat komt vooral omdat je maag heel gevoelig is voor negatieve emoties.

3. Je krijgt een migraine-aanval

Migraine kennen we vooral van extreme hoofdpijn, maar bij sommige mensen blijft het daar zeker niet bij. Zij krijgen ook last van misselijkheid, soms samen met duizeligheid en onscherp zicht. Heel vervelend natuurlijk, vooral omdat je er niet veel tegen kunt doen. Probeer bij een opkomende hoofdpijn in combinatie met misselijkheid rust te nemen en niet te veel te kijken naar schermen zoals de televisie en je telefoon.

Lees meer: Van gember tot citroen: deze dingen werken tegen misselijkheid

4. Je hebt niet genoeg water gedronken

Naast honger kan ook dorst zeker een reden zijn voor misselijkheid. Probeer in dit geval niet in korte tijd een liter water te drinken, want dan word je waarschijnlijk alleen maar beroerder. Drink water met kleine slokjes, tot de ernstigste misselijkheid weer verdwenen is. Vervolgens is het verstandig om de rest van de dag voldoende te blijven drinken.

5. Je krijgt een oorontsteking

Het klinkt misschien een beetje gek, maar ook een beginnende oorontsteking kan misselijkheid veroorzaken. Meestal voel je dan ook een soort vervelende druk op je oren. Het gaat dan vaak om een binnenoorontsteking, waarbij ook het evenwichtsorgaan in je oor geïrriteerd raakt. Dat zorgt naast misselijkheid ook vaak voor vervelende duizeligheid.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Flair, Gezondheidsplein

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden