Margriet logo
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Vijf veelvoorkomende bacteriën die voedselvergiftiging veroorzaken

Door het verkeerd bewaren van voedsel krijgen bacteriën vrij spel om zich te goed te doen aan jouw voedingsmiddelen. Niet alleen thuis, maar ook in de Nederlandse horeca gaat het steeds vaker mis. Het aantal meldingen van voedselvergiftiging is de afgelopen jaren met meer dan de helft toegenomen.

Misselijkheid, braken, diarree... wanneer je voedselvergiftiging hebt opgelopen kun je je behoorlijk beroerd voelen.

Voedselvergiftiging

Gelukkig gaat dit zieke gevoel meestal na een aantal dagen vanzelf weer over. Weet je welke bacteriën de grootste boosdoeners zijn? We zochten het voor je uit.

1. Salmonella

Salmonella is een bacterie die in maar liefst 2300 verschillende soorten voorkomt. De bacterie komt echter het vaakst voor in rauwe kip en rauw ei. Een enkele keer komt salmonella ook voor in niet dierlijke producten zoals kiemgroente en fruit. Salmonella is de meest voorkomende veroorzaker van voedselvergiftiging in ons land. Vooral kinderen tot vijf jaar, zwangere vrouwen en mensen met een verminderde weerstand kunnen ernstig ziek worden van een salmonellabesmetting.

Bij een lichte besmetting veroorzaakt de bacterie een ontsteking in de dunne darm. Binnen 12 tot 36 uur veroorzaakt de bacterie diarree, buikpijn en (lichte) koorts. De enige remedie is rust en voldoende drinken. Meestal verdwijnen de symptomen na twee tot drie dagen.

2. Campylobacter

Ook de camploybacter-bacterie komt in ons land regelmatig voor. Jaarlijks worden zo’n 100.000 Nederlanders ziek door deze bacterie die leeft in het darmstelsel van dieren. De bacterie komt vaak via dierlijke ontlasting in ons voedsel terecht. Om ziek te worden van campylobacter zijn maar weinig bacteriën nodig. Bij besmetting kan de bacterie lichte maagdarmklachten veroorzaken. Andere symptomen zijn griep, buikpijn en (bloederige) diarree.

De meeste klachten gaan binnen vijf tot zeven dagen over, al kunnen de darmkrampen nog wel wekenlang aanhouden. Heel zelden veroorzaakt campylobacter een auto-immuunziekte: het Guillain Barré-syndroom of het syndroom van Reiter. Blijvende spierzwakte of gewrichtsproblemen kunnen dan de gevolgen zijn.

3. Listeria

De voedselinfectie listeriose wordt veroorzaakt door de listeriabacterie. Elk jaar krijgt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) ongeveer 85 meldingen van patiënten met een listeria-infectie. Deze bacterie komt voor in langdurig koel bewaarde producten die zonder verhitting worden gegeten. Denk daarbij aan bepaalde soorten kaas, voorverpakte gerookte vis, voorverpakte vleeswaren en gekoelde kant-en-klaargerechten zoals rauwkostsalades. Net als bij salmonella lopen vooral zwangere vrouwen, pasgeboren baby’s, ouderen en mensen met een verminderde weerstand een hoog risico op het ziek worden door een listeriabacterie.

Wanneer je gezond bent, veroorzaakt de bacterie meestal geen of slechts milde griepklachten. Deze klachten ontstaan soms pas negentig dagen na de besmetting, en omdat het lijkt op andere onschuldige aandoeningen, wordt deze vorm van voedselvergiftiging niet altijd herkend. Wanneer de weerstand sterk verminderd is, kan de listeriabacterie ernstige aandoeningen veroorzaken zoals bloedvergiftiging, hersenvliesontsteking, ontsteking van de binnenwand van het hart, maagdarminfectie en infecties van huid en ogen. Een zwangere vrouw kan door een listeria-infectie een miskraam of vroeggeboorte krijgen.

4. E.coli-bacterie

De E.coli-bacterie is groep bacteriën die onder de meeste mensen vooral bekend is als de 'poepbacterie'. Dit komt doordat de bacterie van nature voorkomt in onze ontlasting. Sommige typen van de E.coli produceren echter ook een gifstof die, wanneer het terecht komt in rauw vlees, groente of melkproducten, een voedselinfectie kan veroorzaken. De bacterie kan bovendien overleven in water. Een E.coli-besmetting komt vooral voor bij reizigers in tropische landen. De besmetting uit zich dan als reizigersdiarree. Ook kun je bij besmetting last krijgen van misselijkheid en braken. Meestal gaat de darminfectie vanzelf weer over.

Lees ook

Zeven dingen die je moet weten over voedselvergiftiging op vakantie

5. EHEC

EHEC is eigenlijk een bacterie die onder de E.coli-groep behoort en leidt net als de poepbacterie tot een darminfectie. De bacterie kan voorkomen op rauw rundvlees, rauwe groenten en rauwe melkproducten. De eerste symptomen kunnen zich soms pas na veertien dagen voordoen. In meeste gevallen is EHEC te herkennen aan ernstige diarree, soms met bloedingen tot gevolg. In zeer ernstige gevallen kan EHEC tot ernstige nierschade leiden. Een uitbraak in 2011 in Duitsland leidde zelfs tot de dood van tientallen patiënten.

Bron | RIVM, RTL Nieuws, Gezondheidsnet

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden