Margriet logo
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Vijf redenen waarom aardappelen juist heel gezond zijn

Aardappelen waren decennialang een belangrijk ingrediënt in het Nederlandse avondeten, maar de laatste paar jaar lijken ze steeds vaker bestempeld te worden als ongezond. En dat terwijl er juist ook veel redenen zijn waarom aardappelen heel gezond zijn. We zetten er vijf voor je op een rij.

Helaas verdwijnen veel van die gezondheidsvoordelen wel zodra je de aardappelen in de frituurpan gooit, maar dat mag de pret niet drukken. En natuurlijk geldt net als bij alle andere voedingsmiddelen ook bij de aardappel: geniet ervan, maar eet ze met mate.

1. Boordevol kalium

Aardappelen zitten vol verschillende mineralen die heel belangrijk zijn voor een gezond lichaam. Dat zijn onder andere calcium en fosfor, maar vooral kalium komt veel voor in de aardappel. En kalium is heel belangrijk voor ons lichaam: samen met chloride en natrium zorgt deze stof dat de vochtbalans en bloeddruk goed in balans blijven.

Als je een te hoge bloeddruk hebt, kan extra kalium een bloeddrukverlagende functie hebben, alleen moet je dan níet te veel zout (natrium) op je aardappelen doen. Als je één portie aardappelen eet, heb je al snel de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van dit mineraal binnen.

2. Goed voor je darmflora

Hoewel we de koolhydraten en het zetmeel in aardappelen vaak als ‘slecht' zien, blijken ze er juist voor te zorgen dat ze ook heel gezond zijn. Opvallend genoeg geldt dit vooral voor aardappelen die je kookt en vervolgens laat afkoelen. Dat zit zo: door het afkoelen verandert het zetmeel in resistent zetmeel. Dat houdt in dat je lichaam dit niet meer kan opnemen en om kan zetten in energie, waardoor het door je lichaam als voedingsvezel wordt gezien. En die voedingsvezels zijn weer een soort prebiotica, die zorgen voor een gezonde darmflora.

Eet je je aardappelen liever warm? Je kunt afgekoelde aardappelen prima opnieuw opwarmen zonder het resistente zetmeel weer te veranderen in ‘normaal’ zetmeel.

3. Opvallend veel vitamine C

Bij vitamine C denk je waarschijnlijk aan sinaasappels en andere citrusvruchten, maar wist je dat een aardappel ook een prima bron is van die vitamine? Een portie gekookte aardappelen van 200 gram geeft je zo’n 18 mg vitamine C; ongeveer een kwart van wat je op een dag nodig hebt. Vul dat aan met wat andere groenten en fruit en je haalt de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid gemakkelijk.

Lees ook:

Zijn zoete aardappelen gezonder dan gewone aardappelen?

4. Helpen de bloedsuikerspiegel te stabiliseren

Hoewel de snelle koolhydraten in aardappelen op de korte termijn je bloedsuikerspiegel kunnen laten stijgen, kunnen ze óók juist een positief effect hebben op dit gebied. Ook hier gaat het weer om het ‘gewone’ zetmeel dat omgezet wordt in resistent zetmeel. Vooral het eten van afgekoelde aardappelen – eventueel opnieuw opgewarmd – zou hier dus effectief en gezond zijn.

Omdat je lichaam resistent zetmeel niet volledig kan opnemen maar ziet als voedingsvezels, komt het in je dikke darm terecht. Daar helpt het zoals we eerder zeiden je darmflora een handje, en dat heeft weer een positief effect op de aanmaak van insuline. Het vermindert insulineresistentie en zorgt er zo dus voor dat de bloedsuikerspiegel beter onder controle blijft.

5. Veel vitamine B6

Vitamine B6 is een belangrijke stof voor onze stofwisseling; specifieker gezegd de afbraak en opbouw van aminozuren. Die zuren zijn bouwstenen van eiwitten. Ook heeft het invloed op de werking van bepaalde hormonen én is het nodig voor de groei, bloedaanmaak en een goede werking van het immuunsysteem en het zenuwstelsel. In één aardappel zit gemiddeld al een kwart van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine B6. Tijdens een maaltijd heb je zo een flinke hoeveelheid van deze stof binnen, als je aardappelen op je bord hebt liggen.

Bron | The Conversation, Voedingscentrum, Healthline

Beeld | Getty Images

null Beeld

Er ligt weer een nieuwe Margriet Extra in de winkel! Hoewel de zomer helaas nog ver te zoeken is, kun je wél alvast in de stemming komen met deze Zin in zomer-special. Dit themanummer staat boordevol leuke uitjes (gewoon in Nederland), persoonlijke verhalen, zomertrends, onze favoriete producten en nog véél meer. Margriet Extra: zin in zomer ligt nu in de winkel of is online te bestellen via deze link.

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden