null Beeld

Vijf menstruatieklachten om wél mee naar de huisarts te gaan

Buikpijn, pijnlijke borsten, vermoeidheid. Voor veel vrouwen hoort het er (helaas) allemaal bij, elke maand. Maar sommige menstruatieklachten kunnen een goede reden zijn om tóch even naar de huisarts te gaan.

Niet klagen maar dragen? Dat is niet altijd een goed idee, óók niet als het om je cyclus gaat. Want hoewel de meeste vrouwen wel gewend zijn aan allerlei maandelijkse lichamelijke en geestelijke ongemakken, bestaat er ook een aantal menstruatieklachten waarvoor je beter een afspraak met de huisarts kunt maken. We zetten ze voor je op een rij:

1. Ineens uitblijven van je menstruatie

Je bent het soms misschien liever kwijt dan rijk, maar als je menstruatie ineens uitblijft kan dat wel even schrikken zijn. Maar als je niet ongesteld wordt terwijl je niet zwanger of nog te jong voor de overgang bent, kan dat wijzen op verschillende gezondheidsproblemen. Denk aan een hormonale disbalans, schildklierproblemen of plotselinge stress. Het kan ook betekenen dat je vervroegd in de overgang zit, wat ook zeker een reden is om naar de huisarts te gaan. Je hebt dan namelijk ook meer kans op andere lichamelijke klachten, zoals botontkalking en hart- en vaatproblemen.

Lees ook: Geen menstruatie deze maand? 6 redenen waarom je niet ongesteld wordt

2. Hevige pijn

Volgens schattingen zou maar liefst vijftig tot negentig procent van de vrouwen elke maand last hebben van menstruatiepijn. Die pijn wordt veroorzaakt door het samentrekken van de baarmoeder en is dus niet uitzonderlijk. Maar extreme pijn kan betekenen dat er meer aan de hand is. Zo is hevige menstruatie- of buikpijn één van de belangrijkste symptomen van endometriose, een ernstige aandoening waarbij zich baarmoederslijmachtig weefsel in je buikholte ophoopt, met chronische ontstekingen tot gevolg. Als je hier lang mee blijft doorlopen, kan dat zelfs tot onvruchtbaarheid leiden. Als je deze menstruatieklachten herkent, is het dus belangrijk om een afspraak te maken bij de huisarts.

3. Tussentijds bloedverlies

De oorzaak van tussentijds bloedverlies, ook wel 'spotting' of doorbraakbloeding genoemd, is meestal onschuldig. Maar het kan ook voorkomen als je last hebt van wondjes of poliepen in je baarmoeder, kampt met stress of last hebt van bijwerkingen van medicijnen. Andere oorzaken kunnen zijn: seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s), vaginale (schimmel)infecties, baarmoederhalskanker, schildklierproblemen of bijvoorbeeld endometriose. Als je regelmatig tussentijdse bloedingen hebt, raadpleeg dan je huisarts.

4. Extreme PMS-klachten

Volgens schattingen lijdt zo'n drie tot zes procent van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd aan een Premenstruele Dysfore Stoornis (PMDS), het extreme zusje van PMS. Deze menstruatieklachten zijn niet voor de poes: depressiviteit, prikkelbaarheid, angsten, woedeaanvallen, slapeloosheid en een breed scala aan lichamelijke klachten. In extreme gevallen kan het zelfs tot zelfmoordneigingen leiden. Sommige vrouwen met PMDS krijgen de diagnose bipolaire stoornis of borderline 'opgeplakt'. In tegenstelling tot psychische stoornissen is er bij PMDS echter een duidelijk verband met de hormonale cyclus. Als je vermoedt dat je PMS of PMDS hebt, is het advies om eerst een paar maanden lang een menstruatiedagboek bij te houden. Zo krijg je inzicht in je maandelijkse patronen en heb je meteen een goed onderbouwd verhaal voor bij de huisarts.

5. Hevig bloedverlies

Wat voor de één 'hevig' is, is voor de ander volstrekt normaal. Maar als je om het uur je maandverband of tampon moet verwisselen, je vaak dubbele bescherming nodig hebt, langer dan zeven dagen ongesteld bent of een cyclus hebt die minder dan 21 dagen duurt, heb je waarschijnlijk menorragie. Dat is een medisch erkende aandoening waarbij je overmatig veel bloed verliest. Menorragie is gelukkig niet levensbedreigend, maar het heftige bloedverlies kan wel enorm vervelend zijn. Je kunt doordat je zo veel bloed kwijtraakt, zelfs last krijgen van extreme vermoeidheid of bloedarmoede. Het goede nieuws is dat er voor menorragie meerdere, soms eenvoudige, oplossingen bestaan. Zo helpt in veel gevallen de pil en bestaan er ook medicijnen die goed werken.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | Endometriose Stichting, Period! Magazine, Jeroen Bosch Ziekenhuis

Beeld | iStock

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden